1
KAMNITI KRIŽ UPANJA SLOVENCEV

1 KAMNITI KRIŽ UPANJA SLOVENCEV

(25,5 cm x 19 cm x 3 cm, različne vrste kamna)


“Iz kraškega kamna, ki so ga tisočletja v globinah prepojila z nafto v bleščečo črnino, je umetnik Oskar Kogoj izklesal ta križ, ki naj se podari v znamenje spoštovanja papežu Janezu Pavlu II.
V tem križu je hotel posebej izraziti simbol trpljenja in upanja Slovencev, razpetih v tesno soseščino štirih narodov – Italijanov, Nemcev, Madžarov in Hrvatov – v bratski zajem evropskih obzorij. Pod umetnikovo roko se je naravna trdota kamna izgladila v nekakšno rastlinsko mehkost, tako da se mučilna naprava predstavlja v milini ukročene snovi, skoraj razpeta v četverni objem.” (Alojz Rebula, maj 1987)
Pomanjšana oblika križa je izdelek delavnice MUŽINA, SELO (Slovenija). Izdelek je razvil s sodobno tehnologijo mojster in oblikovalec Damjan Mužina.


2 KOLEKCIJA POSOD IN TERILNIKOV IZ KRAŠKEGA KAMNA

(posoda – velika – v = 19 cm, posoda – mala – v = 13 cm, terilnik – v = 13 cm, kraški kamen – repen)

2
149 KOLEKCIJA POSOD IN TERILNIKOV IZ KRAŠKEGA KAMNA


Predstavljajo svetovno kulturno dediščino: najprimitivnejše orodje za mletje pšenice in drugih žitnih zrn. Da ga je pračlovek izdelal menda že pred približno 45.000 leti, je moral veliko znati. Del, ki drobi vsebino terilnice, spominja na omfalos – energijsko točko, ki so jo stari Grki razglasili za središče sveta. Danes naj bi terilnik uporabljalo vsako gospodinjstvo, da bi se človeštvo vrnilo k vegetarijanski hrani. Osnovne oblike posod in terilnikov izhajajo iz kamenite primorske kulturne dediščine.


3
150 SLOVENSKI TERILNIK IZ KAMNA

3 SLOVENSKI TERILNIK IZ KAMNA

(ø = 14 cm, v = 7 cm, kraški kamen – repen)


Terilnik predstavlja svetovno kulturno dediščino: najprimitivnejše orodje za mletje pšenice in drugih žitnih zrn. Da ga je pračlovek izdelal menda že pred približno 45.000 leti, je moral veliko znati. Danes naj bi terilnik uporabljalo vsako gospodinjstvo, da bi se človeštvo vrnilo k vegetarijanski, energetski hrani. Osnovna oblika terilnika izhaja iz kamenite primorske kulturne dediščine.


4
148 TERILNIK 55 MILJON LET – “HIPERBOREA”

4 TERILNIK 55 MILJON LET – “HIPERBOREA”

(velik – v = 14 cm, mali – v = 12 cm, kraški kamen – repen)


Hiperborejce, pracivilizacijo, za katero je bil planet “sveto stvarstvo”, kamen pa “energetski motor”, omenja že Platon. Terilnik Hiperborea izhaja iz severne civilizacije, ki je bila zaradi zemeljskih sprememb uničena, vendar se je njihovo znanje preneslo na celotni planet.
Terilnik je bil prvi “mlin sveta”, saj izhaja iz geoloških tercialnih usedlin, ki so stare 55 milijonov let. Izkopal ga je J. H. Neale pod goro Table mountain, Tolumna Kalifornia.


5 TERILNIK ZA “OREHE”

(v = 5 cm, kraški kamen – repen)


Kamniti podstavek iz kraškega REPNA, OREH ter JAJCE ali KROGLA – obredna skulptura. OREH KROTOVNIK, JAJCE – LINGAM, KROGLA – ZI.
OREH KROTOVNIK VELIKAN dobi ime po žabi, primorsko KROTA, ker je velik in naguban kot krota. Krotovnik je v izumiranju, zato sem skupaj s prijatelji posadil cca. 600 orehov v Orehovljah pri Mirnu, nato pa sem sadike poklonil uglednim osebnostim in ljubiteljem kulture oreha. Razvoj krotovnika je nastal z naravno selekcijo v tisočletjih: “Človek in ptica – kavka, šoja.”
Oreh je za Slovence zelo znamenit, saj je bil vedno zelo cenjen in predvsem uporaben kot les, orehov plod pa je poznan kot del znamenite slovenske potice ...
V času PRALAYE, ko se je Zemlja formirala, so nastale prve oblike energij ali krožni, naravni grafiti v obliki krogle in pike, imenovani ZI. Kamnita krogla ravno tako pomeni Boga. Gre za prvo krožno obliko, iz katere nastane LINGAM ali jajce – najpopolnejša oblika na Zemlji.

5
151 TERILNIK ZA “OREHE”

6 SREBRNI VITEZ SLOVENSKE DVANAJSTIJE

(v = 22 cm, srebro, pozlata)

6
SREBRNI VITEZ SLOVENSKE DVANAJSTIJE


Leta 1990 na povabilo ustanoviteljev enega najbolj znanih svetovnih muzejev The Israel Museum v Jeruzalemu – Teddyja Kolleka, Izzika Gaona, Pesacha Ostashinskega – pride do razstave Nature Design. Ob tej priložnosti so bili oblikovani kelihi – srebrni vitezi, ki so bili razviti v znani tovarni srebra Brandimarte v Firencah.
Ekskluzivna kolekcija je namenjena najvišjim potrebam protokolarnega rituala in obdarovanja hkrati. Slovenska dvanajstija predstavlja staroslovensko državotvornost prazgodovinske slovenske družbene ureditve, od samega začetka Slovencev. Sestavljena je bila iz dvanajstih modrih mož, ki jih je izbralo ljudstvo. Vsak kozarec predstavlja enega izmed dvanajstih modrih mož, imenovanih »Vitezi slovenske dvanajstije«, hkrati pa spominjajo na 12 apostolov.


7 ZAPESTNICA KOZMIČNO SRCE

(srebro, pozlata)

7
ZAPESTNICA KOZMIČNO SRCE


Simbolno srce sestavljata dva lingama oziroma podoba dveh ovalnih oblik. Iz jajca vse izhaja in vanj se vse povrne; gre za ravnovesje človeka in Boga; obstajata zemljski del in božji del celote.
Kozmično jajce je prava oblika univerzuma, kozmičnega časa in enost kozmične kreacije. Srce pa je utelešenje božjega in človeškega.
Srce simbolno predstavlja 5 človeških teles ali ovojnic:
1. fizično telo, 2. energijsko telo, 3. mentalno telo, 4. intelektualno telo, 5. telo blaženosti ali BOG-a. Drugih pet elementov pa predstavlja 5 vrednot, h katerim mora stremeti človek. Te so:

8
OBESEK KOZMIČNO SRCE

8 OBESEK KOZMIČNO SRCE

(2 cm x 2,5 cm, srebro, pozlata)

1. resnica,
2. pravilno delovanje,
3. ljubezen,
4. mir,
5. nenasilje.
Srce je odraz božanskosti zavedanja samega sebe.
Večkrat rečemo: “Bog je v srcu, ljubezen je v srcu.”
“Poglej vase” ne pomeni opazovati fizično telo, temveč preko čutil tako kot v globoki meditaciji opazovati umetnost čiste ljubezni kozmične zavesti. Ko mati opisuje materinsko ljubezen, razlaga maestro, gre za ljubezen matere, ki ni popolnoma čista kozmična ljubezen, saj je ta pomešana s hrepenenjem matere po dobrobiti otroka in družine.
Celotno srce je simbolno posvečeno Sai Babi ob njegovi 82-letnici.
Ob praznovanju tega dogodka je po tej obliki skupina 409-ih povabljenih iz pokrajin nekdanje Jugoslavije dekorirala vhodna vrata svetišča ter svetišče samo iz svežega cvetja. Pri glavni dekoraciji simbolnega srčnega znaka združitve celega sveta s kozmično ljubeznijo Sai Babe je sodelovalo tudi 50 Slovencev pod vodstvom florista Klavdija Jakončiča.


9
OBESEK SAI BABA ZA SREČO

9 OBESEK SAI BABA ZA SREČO

(ø = 3 cm, srebro)


“Vse vrste duhovne vadbe so zaman, če srce ni čisto. Hrepenenje in navezanosti ne bodo izginili, čeprav se ukvarjate s številnimi duhovnimi vadbami, dokler je vaše srce polno iluzije sebičnosti. Zavedajte se, da nemir v umu ne more obstajati sočasno s srcem, polnim ljubezni. Mar lahko svetloba in tema obstajata hkrati na istem kraju in v istem trenutku? Zato morate iz srca odstraniti iluzijo sebičnosti. Če se hočete znebiti občutka “jaz” in “moje”, morate častiti Boga. Postati morate duhovni aspirant brez nagnjenj in predsodkov.” Sathya Sai Baba


10
OBESEK KRIŽ UPANJA

10 OBESEK KRIŽ UPANJA

(4,7 cm x 3,4 cm, srebro)


“Iz kraškega kamna, ki so ga tisočletja v globinah prepojila z nafto v bleščečo črnino, je umetnik Oskar Kogoj izklesal ta križ, ki naj se podari v znamenje spoštovanja papežu Janezu Pavlu II. V tem križu je hotel posebej izraziti simbol trpljenja in upanja Slovencev, razpetih v tesno soseščino štirih narodov – Italijanov, Nemcev, Madžarov in Hrvatov – v bratski zajem evropskih obzorij. Pod umetnikovo roko se je naravna trdota kamna izgladila v nekakšno rastlinsko mehkost, tako da se mučilna naprava predstavlja v milini ukročene snovi, skoraj razpeta v četverni objem.” (Alojz Rebula, maj 1987)
Pomanjšana oblika križa je izdelana kot srebrn obesek.


GALERIJA OSKAR KOGOJ  NATURE DESIGN, Katjuša Kogoj Mužina s.p., Miren 125, 5291 Miren
telefon 00386 (0)5 395 42 00   fax 00386 (0)5 30 544 33   email oskar.kogoj@siol.net
VSE PRAVICE PRIDRŽANE OSKAR KOGOJ   |   IZDELAVA SPLETNE STRANI: CARPEDIEM d.o.o.