e-trgovina
1
KAMNITI KRIŽ UPANJA SLOVENCEV

1 KAMNITI KRIŽ UPANJA SLOVENCEV

(25,5 cm x 19 cm x 3 cm, različne vrste kamna)


“Iz kraškega kamna, ki so ga tisočletja v globinah prepojila z nafto v bleščečo črnino, je umetnik Oskar Kogoj izklesal ta križ, ki naj se podari v znamenje spoštovanja papežu Janezu Pavlu II.
V tem križu je hotel posebej izraziti simbol trpljenja in upanja Slovencev, razpetih v tesno soseščino štirih narodov – Italijanov, Nemcev, Madžarov in Hrvatov – v bratski zajem evropskih obzorij. Pod umetnikovo roko se je naravna trdota kamna izgladila v nekakšno rastlinsko mehkost, tako da se mučilna naprava predstavlja v milini ukročene snovi, skoraj razpeta v četverni objem.” (Alojz Rebula, maj 1987)
Pomanjšana oblika križa je izdelek delavnice MUŽINA, SELO (Slovenija). Izdelek je razvil s sodobno tehnologijo mojster in oblikovalec Damjan Mužina.


2 KOLEKCIJA POSOD IN TERILNIKOV IZ KRAŠKEGA KAMNA

(posoda – velika – v = 19 cm, posoda – mala – v = 13 cm, terilnik – v = 13 cm, kraški kamen – repen)

2
149 KOLEKCIJA POSOD IN TERILNIKOV IZ KRAŠKEGA KAMNA


Predstavljajo svetovno kulturno dediščino: najprimitivnejše orodje za mletje pšenice in drugih žitnih zrn. Da ga je pračlovek izdelal menda že pred približno 45.000 leti, je moral veliko znati. Del, ki drobi vsebino terilnice, spominja na omfalos – energijsko točko, ki so jo stari Grki razglasili za središče sveta. Danes naj bi terilnik uporabljalo vsako gospodinjstvo, da bi se človeštvo vrnilo k vegetarijanski hrani. Osnovne oblike posod in terilnikov izhajajo iz kamenite primorske kulturne dediščine.


3
148 TERILNIK 55 MILJON LET – “HIPERBOREA”

3 TERILNIK 55 MILJON LET – “HIPERBOREA”

(velik – v = 14 cm, mali – v = 12 cm, kraški kamen – repen)


Hiperborejce, pracivilizacijo, za katero je bil planet “sveto stvarstvo”, kamen pa “energetski motor”, omenja že Platon. Terilnik Hiperborea izhaja iz severne civilizacije, ki je bila zaradi zemeljskih sprememb uničena, vendar se je njihovo znanje preneslo na celotni planet.
Terilnik je bil prvi “mlin sveta”, saj izhaja iz geoloških tercialnih usedlin, ki so stare 55 milijonov let. Izkopal ga je J. H. Neale pod goro Table mountain, Tolumna Kalifornia.


4 SLOVENSKI TERILNIK IZ KAMNA

(ø = 14 cm, v = 7 cm, kraški kamen – repen)

4
150 SLOVENSKI TERILNIK IZ KAMNA


Terilnik predstavlja svetovno kulturno dediščino: najprimitivnejše orodje za mletje pšenice in drugih žitnih zrn. Da ga je pračlovek izdelal menda že pred približno 45.000 leti, je moral veliko znati. Danes naj bi terilnik uporabljalo vsako gospodinjstvo, da bi se človeštvo vrnilo k vegetarijanski, energetski hrani. Osnovna oblika terilnika izhaja iz kamenite primorske kulturne dediščine.


5 TERILNIK ZA “OREHE”

(v = 5 cm, kraški kamen – repen)

5
151 TERILNIK ZA “OREHE”

Kamniti podstavek iz kraškega REPNA, OREH ter JAJCE ali KROGLA – obredna skulptura. OREH KROTOVNIK, JAJCE – LINGAM, KROGLA – ZI.
OREH KROTOVNIK VELIKAN dobi ime po žabi, primorsko KROTA, ker je velik in naguban kot krota. Krotovnik je v izumiranju, zato sem skupaj s prijatelji posadil cca. 600 orehov v Orehovljah pri Mirnu, nato pa sem sadike poklonil uglednim osebnostim in ljubiteljem kulture oreha. Razvoj krotovnika je nastal z naravno selekcijo v tisočletjih: “Človek in ptica – kavka, šoja.”
Oreh je za Slovence zelo znamenit, saj je bil vedno zelo cenjen in predvsem uporaben kot les, orehov plod pa je poznan kot del znamenite slovenske potice ...
V času PRALAYE, ko se je Zemlja formirala, so nastale prve oblike energij ali krožni, naravni grafiti v obliki krogle in pike, imenovani ZI. Kamnita krogla ravno tako pomeni Boga. Gre za prvo krožno obliko, iz katere nastane LINGAM ali jajce – najpopolnejša oblika na Zemlji.


6 SREBRNI VITEZ SLOVENSKE DVANAJSTIJE

(v = 22 cm, srebro, pozlata)

6
SREBRNI VITEZ SLOVENSKE DVANAJSTIJE


Leta 1990 na povabilo ustanoviteljev enega najbolj znanih svetovnih muzejev The Israel Museum v Jeruzalemu – Teddyja Kolleka, Izzika Gaona, Pesacha Ostashinskega – pride do razstave Nature Design. Ob tej priložnosti so bili oblikovani kelihi – srebrni vitezi, ki so bili razviti v znani tovarni srebra Brandimarte v Firencah.
Ekskluzivna kolekcija je namenjena najvišjim potrebam protokolarnega rituala in obdarovanja hkrati. Slovenska dvanajstija predstavlja staroslovensko državotvornost prazgodovinske slovenske družbene ureditve, od samega začetka Slovencev. Sestavljena je bila iz dvanajstih modrih mož, ki jih je izbralo ljudstvo. Vsak kozarec predstavlja enega izmed dvanajstih modrih mož, imenovanih »Vitezi slovenske dvanajstije«, hkrati pa spominjajo na 12 apostolov.


7 AURORA – PRIBOR ZA PRESAJANJE ROŽ

(d = 26 cm, nerjaveča kovina)

7
156 AURORA – PRIBOR ZA PRESAJANJE ROŽ


Orodje za presajanje rož. Slovenska mati ima rada rože, zlasti NAGELJ, ki je simbol slovenske žene. Ker obdelujemo rože z ljubeznijo, se nam vrača LJUBEZEN NESMRTNE ROŽE.


8
NOŽ TRIGLAV

8 NOŽ TRIGLAV

(d = 24 cm, nerjaveče jeklo, orehov les, usnjena nožnica)


Lovski nož Triglav je nastal iz prepričanja, da napredna tehnologija in avantgardno oblikovanje ne smeta zanemariti velikega nauka preteklosti, kulture tradicije in narave "Nature design".
Pri oblikovanju noža Triglav je šlo za proučevanje sodobne oblike ob navdihu paleovenetske kulture in najpomembnejših arheoloških najdišč: Svete Lucije – Mosta na Soči, Esteja, Padove, Kuffarna, Bologne, Hallstatta, Novega mesta, Vač in drugih ter slovenske, furlanske in srednjeevropske ljudske dediščine, bogate z lovsko tradicijo, ki je prav na pobočja Triglava – Triroga – Trimužjata umestila lepo bajko o zlatorogu.
Tudi izdelava noža Triglav je zahtevala združitev avantgardnosti in tradicije, napredne tehnologije in obrtniške izkušnje.
Izredno trajanje ostrine noža daje nerjaveče jeklo z visoko vsebnostjo ogljika. Vroče kovanje rezila, ki je podobno kot pri izdelavi turbinskih lopatic, dodatno izpostavlja njegove odlične mehanske lastnosti.
Toplotna obdelava rezila ponovno odkriva veliko tradicijo furlanskih obrtnikov – kovačev iz Maniaga (Italija) – kljub temu da danes uporabljajo najbolj prefinjene moderne priprave, kot so peči z nadzorovano atmosfero in hlajenje pri minus 70 °C.
Noži so oštevilčeni, ročaje pa so ročno izdelali iz dragocene domače orehovine ali ebenovine pravi obrtniški mojstri. Nož TRIGLAV je razstavljen v nekaterih stalnih zbirkah Kogojevih del, med drugim v Izraelskem muzeju v Jeruzalemu.


9 MEČ

(d= 89 cm, nerjaveča kovina)

9
161 MEČ

Skrivnost duhovnikov Šaulincev iz stare Kitajske je bila v virtuozni uporabi kulture meča za uravnovešanje človeškega duha in telesa, v strogi disciplini brez prelivanja krvi.
Sodobno oblikovanje tega meča spominja na veliko kulturno dediščino Daljnega vzhoda. Današnji meč simbolizira mir, tako kot ga je nekoč! Meč so zaradi njegove simbolne vsebine danes prejeli tudi svetovni predsedniki, in sicer G. Bush, V. Putin, S. Husein, M. Kučan in mnogi drugi.
Izdelek je bil razvit v sodelovanju Roberta Rode in Etnografskega centra Ferrara ter razstavljen v različnih kulturnih centrih predvsem Italije in tudi širše Evrope. Izdelek je iz venetsko-slovenske, halstatske kulturne dediščine; kovan iz nerjavečega jekla.


Spletni nakup izdelkov je možen v spletni trgovini
GALERIJA OSKAR KOGOJ  NATURE DESIGN, Katjuša Kogoj Mužina s.p., Miren 125, 5291 Miren
Tel: 00386 (0)5 395 42 00 E: oskar.kogoj@siol.net
VSE PRAVICE PRIDRŽANE OSKAR KOGOJ    |    SPLOŠNI PRODAJNI POGOJI   |    VARSTVO OSEBNIH PODATKOV   |    IZDELAVA SPLETNE STRANI: CARPEDIEM d.o.o.