11
POZLAČENA PRIPONKA ČISTO SRCE

11 POZLAČENA PRIPONKA ČISTO SRCE

(2 cm x 1,5 cm)


Tako srce, veliko 3 x 3 m, iz svežih vrtnic, je skupina Slovencev in prebivalcev bivših republik Jugoslavije izdelala in poklonila Sai Babi za njegov 84. rojstni dan, dne 23. 11. 2009 v njegovem rojstnem kraju Puttaparthiju v Indiji. V tem turbulentnem času mora človek vzgojiti čisto srce in pozitivno misel, če želi zlato bodočnost človeštva in svojih otrok!


12
POZLAČENA PRIPONKA ZVEZDA

12 POZLAČENA PRIPONKA ZVEZDA

(2 cm x 2 cm)


Zlata zvezda je naravna oblika iz morja in iz kozmosa. “Zvezda repatica” pomeni združitev vseh svetov: MORJA, ZEMLJE in KOZMOSA. Združitev vseh Naravnih svetov in harmonijo le-teh. Harmonija je ljubezen!
Peterokraka zvezda pomeni tudi pet elementov življenja človeka na Zemlji:
1. iskanje resnice,
2. pravilno delovanje,
3. ljubezen za vsa živa bitja,
4. mir,
5. nenasilje.

Naša zvezda združuje z desetimi kraki (5 zunanjih + 5 notranjih) zunanja in notranja morja sveta in z enkratno obliko tudi TRETJE OKO, kar pomeni “BINDI” ali “VINDI” – človeško spoznanje o človeški božanski naravi. To so VEDE, ki vključujejo najstarejše znanje z zapisi VYASE pred 5000 leti, ki se v današnji Avatarski dobi uresničujejo in so napoved zlatega obdobja.
ZLATA ZVEZDA, ZLATA ZAVEZA na modrem polju je bila predlagana za slovensko zastavo!


13
POZLAČENA PRIPONKA SLOVENSKI KRALJEVI KONJ – LIPICANEC

13 POZLAČENA PRIPONKA SLOVENSKI KRALJEVI KONJ – LIPICANEC

(2 cm x 2 cm)


Lipicanec je duhovni, baletni konj, odlikuje pa ga tudi moč, ki jo ima ta “konj Slovencev”. BELI KONJ je simbol vseh simbolov in je hkrati za Slovence, evropsko ter svetovno kulturno dediščino še živ primer duhovnosti in odlične živalske moči človeka.
Lipicanec se skoti črne barve in kasneje postane bel. Taka transformacija pomeni preobrazbo človeške, živalske nature v božanskost spoznanja kozmičnih človeških vrednot.
V krščanstvu najdemo na celotnem slovenskem narodnostnem prostoru Srednje Evrope mnogo prafar, posvečenih Sv. Juriju na BELEM KONJU (znak zgodnjega krščanstva).
Sv. Jurij premaga zmaja na belem konju, kar pomeni, da mora človek v življenju premagati svoj EGO, postati mora Bog v božjem stvarstvu enosti kozmične zavesti.
Lipicanec domuje v LIPICI. Njegovo ime izhaja iz prastarega simbola slovenstva – LIPE. Ta je tudi sinonim LEPEGA, BELEGA.


14
160 POZLAČENA PRIPONKA VENETSKI KONJ

14 POZLAČENA PRIPONKA VENETSKI KONJ

(2 cm x 1 cm)


Nekaj stoletij zatem, ko je bil upodobljen na situlah, tudi grški in rimski pisci navajajo, da so bili Veneti v reji konjev najboljši. Konji so upodobljeni povsod, vendar ne v realistični obliki kot pri Grkih in Rimljanih, temveč v stilizirani.
Stilizirana oblika odraža pri upodobitvi konja tisto, česar narava ne zmore, t.j. njegovo poduhovljeno naravo.
Priznati je treba, da je stilizirana oblika konja na situli iz Vač umetnika takoj pritegnila, da je po njej poskušal izdelati figuro Venetskega konja v nadnaravni velikosti.
Kaj hitro je ta kip pritegnil pozornost javnosti in danes so njegovi dvojniki postavljeni na več mestih: pred palačo Združenih narodov v Ženevi, v kompleksu Neburg pri Sočiju ob Črnem morju, pred nekdanjim parlamentom v Jeruzalemu, v WTC-ju v Ljubljani in na Mestnem trgu v Slovenj Gradcu.


15
157 POZLAČENA PRIPONKA KRANJSKA ČEBELA

15 POZLAČENA PRIPONKA KRANJSKA ČEBELA – APIS MELIFICA CARNICA

(2 cm x 1 cm)


Znamenita je, ker je ena najstarejših znanih čebel na svetu, stara približno 12.000 let in uveljavljena kot zdrava, marljiva, trdoživa čebela. Njena domovina je področje od Alp do Jadrana. Slovenci smo torej prepoznavni s to čebelo, s satjem in medom. Slovencem je znan akvilejski prt z zlatimi čebelicami, ki ga hrani akvilejski muzej.
Kranjska čebelica je bila leta 1996 uporabljena kot simbol premiere Pandurjevega Babilona in razstavljena v Mariborskem teatru.


16
158 POZLAČENA PRIPONKA SOVA – ČUK

16 POZLAČENA PRIPONKA SOVA

(2 cm x 1 cm)


“Sova – čuk” je simbol modrosti.
Simbol sove je za Slovence simbol knjige in znanja. Sova je tudi simbol noči. Povezuje energijo in moč nezavednega, duhovno energijo človeka, meseca, moč vodne in rastlinske energije, ki je v vsakem človeku kot latentni izvir nesmrtnosti in kot iskra božanskega ognja. Čuk je v slovenski kulturi znamenje za nastanek živalskega kraljestva. Zaradi svojega skovikanja ali čukanja dobi ime čuk. Čuk naznanja nekaj duhovnega, nekaj skritega in nekaj, kar je povezano s skrivnostjo in znanjem.
Želel bi, da bi se ta simbol, ki je tako intimno slovenski kot tudi svetovni, udejanil kot znak razvoja znanja in duha.


17
159 POZLAČENA PRIPONKA RAJSKA PTICA PIRANA

17 POZLAČENA PRIPONKA RAJSKA PTICA PIRANA

(2 cm x 1 cm)


V cerkvi sv. Jurija v Piranu so arheologi pred mnogimi leti, v grobu neke mlade deklice našli fibulo Rajske ptice.
Obredna sponka v krščanstvu spominja na RAJ in tudi človek je podoba raja. Torej, ta ptica živi v nas, v našem telesu in če jo v sebi negujemo z vso dobroto in lepoto, le-ta zagotovo oživi ...
Prva, ki jo je prevzela kot INSIGNIJO, je bila nekdanja županja Pirana, prof. Vojka Štular.


18
POZLAČENA PRIPONKA MORSKI KONJIČEK

18 POZLAČENA PRIPONKA MORSKI KONJIČEK

(2 cm x 1 cm)


Živi v najglobljih in najčistejših predelih slovenskega morja in pomorstva. Ohranja se kot biser slovenskega morja in pomorstva, zato mu umetnik na glavo posadi krono.


19 POZLAČENA PRIPONKA GOLOB MIRU

(2 cm x 1 cm)

19
POZLAČENA PRIPONKA GOLOB MIRU


Golobica bele barve je vedno predstavljala preobrazbo človeškega delovanja, dobrega, lepega, čistega. Bela barva predstavlja nedolžnost v vseh pomenih in je last duševnega zaklada. Mir je ljubezen, ljubezen je mir.
Rajska ptica simbolizira božjo ptico miru; simbolika izhaja iz vedske besede garuda, ki pomeni rajska ptica, golob, orel, božji petelinček ... Je simbol ljubezni, miru in božanskosti. Naj se v ljudeh vzbudi človeška širina, notranji mir in ljubezen!


20
156 AURORA – PRIBOR ZA PRESAJANJE ROŽ

20 AURORA – PRIBOR ZA PRESAJANJE ROŽ

(d = 26 cm, nerjaveča kovina)


Orodje za presajanje rož. Slovenska mati ima rada rože, zlasti NAGELJ, ki je simbol slovenske žene. Ker obdelujemo rože z ljubeznijo, se nam vrača LJUBEZEN NESMRTNE ROŽE.


21
NOŽ TRIGLAV

21 NOŽ TRIGLAV

(d = 24 cm, nerjaveče jeklo, orehov les, usnjena nožnica)


Lovski nož Triglav je nastal iz prepričanja, da napredna tehnologija in avantgardno oblikovanje ne smeta zanemariti velikega nauka preteklosti, kulture tradicije in narave "Nature design".
Pri oblikovanju noža Triglav je šlo za proučevanje sodobne oblike ob navdihu paleovenetske kulture in najpomembnejših arheoloških najdišč: Svete Lucije – Mosta na Soči, Esteja, Padove, Kuffarna, Bologne, Hallstatta, Novega mesta, Vač in drugih ter slovenske, furlanske in srednjeevropske ljudske dediščine, bogate z lovsko tradicijo, ki je prav na pobočja Triglava – Triroga – Trimužjata umestila lepo bajko o zlatorogu.
Tudi izdelava noža Triglav je zahtevala združitev avantgardnosti in tradicije, napredne tehnologije in obrtniške izkušnje.
Izredno trajanje ostrine noža daje nerjaveče jeklo z visoko vsebnostjo ogljika. Vroče kovanje rezila, ki je podobno kot pri izdelavi turbinskih lopatic, dodatno izpostavlja njegove odlične mehanske lastnosti.
Toplotna obdelava rezila ponovno odkriva veliko tradicijo furlanskih obrtnikov – kovačev iz Maniaga (Italija) – kljub temu da danes uporabljajo najbolj prefinjene moderne priprave, kot so peči z nadzorovano atmosfero in hlajenje pri minus 70 °C.
Noži so oštevilčeni, ročaje pa so ročno izdelali iz dragocene domače orehovine ali ebenovine pravi obrtniški mojstri. Nož TRIGLAV je razstavljen v nekaterih stalnih zbirkah Kogojevih del, med drugim v Izraelskem muzeju v Jeruzalemu.


22 MEČ

(d= 89 cm, nerjaveča kovina)


Skrivnost duhovnikov Šaulincev iz stare Kitajske je bila v virtuozni uporabi kulture meča za uravnovešanje človeškega duha in telesa, v strogi disciplini brez prelivanja krvi.
Sodobno oblikovanje tega meča spominja na veliko kulturno dediščino Daljnega vzhoda. Današnji meč simbolizira mir, tako kot ga je nekoč! Meč so zaradi njegove simbolne vsebine danes prejeli tudi svetovni predsedniki, in sicer G. Bush, V. Putin, S. Husein, M. Kučan in mnogi drugi.
Izdelek je bil razvit v sodelovanju Roberta Rode in Etnografskega centra Ferrara ter razstavljen v različnih kulturnih centrih predvsem Italije in tudi širše Evrope. Izdelek je iz venetsko-slovenske, halstatske kulturne dediščine; kovan iz nerjavečega jekla.

22
161 MEČ

GALERIJA OSKAR KOGOJ  NATURE DESIGN, Katjuša Kogoj Mužina s.p., Miren 125, 5291 Miren
telefon 00386 (0)5 395 42 00   fax 00386 (0)5 30 544 33   email oskar.kogoj@siol.net
VSE PRAVICE PRIDRŽANE OSKAR KOGOJ   |   IZDELAVA SPLETNE STRANI: CARPEDIEM d.o.o.