1 LESENA RAZGLEDNICA – GOLOB MIRU

(15 cm x 10,5 cm, les, viseči mobile)


Zaživela je Rajska ptica v gibanju. Rajska ptica simbolizira božjo ptico miru, saj je že v zgodovini poznan golobček z oljčno vejico kot simbol miru.
Lesena razglednica se razstavi v Goloba miru, ki je kot dekoracija oziroma viseči mobile.

1
LESENA RAZGLEDNICA – GOLOB MIRU

2
KOGOJEV ŠAH “DEVIN”

2 KOGOJEV ŠAH “DEVIN”

(plošča 52 cm x 52 cm, figure od 5,5 cm do 12 cm, javorov in orehov les)


Oblikovan je po ponovno odkritih kozmičnih energijah, v sanskrtu imenovanih energije PRANE (slovensko “Oprane čistosti”). Védenje o oblikah zasledimo pri vseh starih civilizacijah – dobra oblika je dobra energija … V naravi najdemo v strugi reke oblikovano naravno jajce in čutimo, da ima dobro energijo …
Z igranjem šaha sledimo energijam PRANE, MENTALNI energiji, energiji ROKE in energiji DELOVANJA. Energija oblik našega ŠAHA je plod 50-letnega raziskovanja oblik in energij, da bi dosegli današnjo verzijo kongresnega ŠAHA. Šah sestavljajo oblike lingama, materializiranega po Sai Babi, križa (glej križ iz 2000 let starega hrasta v stalni zbirki v Galeriji O. K. Nature Design) in lipicanca (skulpture, ki jo je oblikoval Oskar Kogoj).
Ime ŠAH izhaja iz besede SOU HAM, kar pomeni DIH in IZDIH Božanskosti iz VEDANTE – védenje iz VEDSKIH SPISOV – VYASE. Izdelek je mojstrsko delo družine Novak iz Vnanjih Goric Ljubljanskega barja.
Večina dela je opravljena ročno, z orodji in tehniko starih mojstrov, saj le ta način omogoča izdelavo figur visoke kvalitete, ki se ga s strojno proizvodnjo ne da doseči. Figure v malenkostih sicer lahko odstopajo druga od druge, vendar bistvo ročnega dela ni v iskanju popolne enakosti med izdelki. Za površinsko zaščito figur so uporabljeni tako moderni laki ter lužila kot tudi materiali starih mojstrov (čebelji vosek, šelak). Figure so izdelane iz najplemenitejših domačih vrst lesa, kot sta oreh, javor ipd.
Po izrezu elementov sledi ročno struženje in dodelava z rezkanjem, povrtavanjem … sledi brušenje, trikratni nanos laka in ponovno brušenje. Končna politura javorovih figur vsebuje čebelji vosek, orehovih pa šelak.


3 PALICA MODROSTI

(v = 100 cm, orehov les)

3
PALICA MODROSTI


Na Devinski pečini sem ob sprehajanju in študiranju narave našel korenino ruja, grmovja, ki v jeseni z rdečimi listi krasi pokrajine Krasa. Ta korenina je bila povod za kreacijo te starostne palice … DEVIN pomeni BOG, je ena najstarejših predkrščanskih energetskih točk; zdravilnih vibracij. Devinska pečina vsebuje tudi v notranjosti vodo in je bila zato pri starih Venetih svetišče, kjer so spomladi ob solsticiju darovali morju BELEGA KONJA, simbol BOGA.
Energetska skrivnost palice je srce. Srce je odraz božanskosti zavedanja samega sebe. Večkrat rečemo: »Bog je v srcu, ljubezen je v srcu.« Pogledati vase ne pomeni opazovati fizično telo, temveč preko čutil tako kot v globoki meditaciji opazovati umetnost čiste ljubezni kozmične zavesti.
Palica modrosti ob moji 70-letnici. Palica je posvečena vsem mojim dekletom v družini.


4
123 LIST MIRU – VELIK

4 LIST MIRU – VELIK

(73 cm x 36 cm, orehov les)


Simbolizira “OLJČNI LIST MIRU”, svetopisemski simbol najvišje človeške vrednote. Mir je ljubezen, ljubezen je Bog!
Lista miru, iz korenine orehovega lesa, sta bila leta 1987 v Rimu podarjena papežu Janezu Pavlu II. in dobrodelnici Materi Terezi iz Kalkute za njunno prizadevanje za mir na svetu. Liste miru so prejeli tudi prvi predsednik Republike Slovenije g. Milan Kučan, nekdanji predsednik Predsedstva Republike Slovenije g. Janez Stanovnik in nekdanji predsednik Izvršnega sveta Republike Slovenije g. Dušan Šinigoj.


5
PLASTIKA ŠTIRIPERESNA DETELJA – SIMBOL SREČE

5 SKULPTURA DETELJA

(ø = 47 cm, v = 6 cm, orehov les)


Najbolj srečni ljudje hitro najdejo štiriperesno deteljico; oni imajo razvit vid in duhovnost.
Detelja je prav posebna oblika narave, ki v križni obliki združuje štiri osnovne elemente življenja -zemljo, zrak, vodo in ogenj. Vsak list detelje ima svoj pomen - UPANJE, VERO, LJUBEZEN IN SREČO! Detelja simbolizira tudi štiri letne čase, štiri strani neba, ...
Ko človek vidi takšno obliko in jo sprejme, sprejme vidno in nevidno lepoto v svoje srce ...
Štiriperesna deteljica v pladnju je združenje energij, ki jih oblika vibracijskega sonca OM izžareva v PRANSKO ENERGIJSKO POLJE, ki v prostoru izžarevajo pozitivno vibracijo, zato vibracijski ENERGY DESIGN, ki je tudi kozmični RAZUM, ki prepleta celotno VSEMIRJE in ga osveščeni človek lahko uporabi ...
Naravna oblika je božja molitev in vibracija.


6 LIST ŽIVLJENJA

(58 cm x 22 cm, orehov les)

6
125 LIST ŽIVLJENJA
LIST ŽIVLJENJA LIST ŽIVLJENJA


List življenja je zadnja oblika iz kolekcije “listov Miru”. Osnova je list velikega fikusa, ki je bil utrgan v Siracusi na Siciliji, pred cerkvijo “solzne matere božje Marije”. Tam se je leta 1953 zgodil tridnevni čudež, ko je Marijin kip jokal.
List življenja je posvečen vsem ženskam, kajti samo one lahko rodijo novo življenje. Posvečen je tudi vsem, ki si s srcem prizadevajo za mir, ljubezen, nenasilje in novo življenje.


7 SLOVENSKO SRCE

(33 cm x 33 cm, orehov les)


Slovensko srce je sestavljena oblika dveh elips ali jajčnih oblik, ki ponazarjata spoj človeka in Boga. Človek je Bog, seveda se mora tega zavedati, tako uči B. S. S. Sai Baba! Slovensko srce je tradicionalna etnografska oblika, ki zajema verovanje v lepoto in dobroto človeškega srca.

7
126 SLOVENSKO SRCE

8 LIST MIRU – MALI

(46 cm x 15 cm, orehov les)
8
128 LIST MIRU
LIST MIRU LIST MIRU LIST MIRU LIST MIRU LIST MIRU


Simbolizira “OLJČNI LIST MIRU”, svetopisemski simbol najvišje človeške vrednote. Mir je ljubezen, ljubezen je Bog!
Lista miru, iz korenine orehovega lesa, sta bila leta 1987 v Rimu podarjena papežu Janezu Pavlu II. in dobrodelnici Materi Terezi iz Kalkute za njuno prizadevanje za mir na svetu. Liste miru so prejeli tudi prvi predsednik Republike Slovenije g. Milan Kučan, nekdanji predsednik Predsedstva Republike Slovenije g. Janez Stanovnik in nekdanji predsednik Izvršnega sveta Republike Slovenije g. Dušan Šinigoj.


9
127 LIST LOTOS IN LIST SOLZA

9 LIST LOTOS

(28 cm x 17 cm, orehov les)


Oblika je energija, oblika je narava, narava je božje stvarstvo. Umetnost in oblikovanje sta izraz človekovega duševnega razpoloženja in temu ustreznega navdiha, ki mu ustvarjalec želi dati vidno ustvarjalno obliko, ki zapusti pričevanje o njem še naslednjim rodovom. Obstajajo različne strategije ali oblike: svetlobni znaki, valovita črta, jajce, vibracija ... iz teh črpa avtor navdih za oblikovanje.
Ročno izdelani leseni pladnji so namenjeni reprezentančnim prilikam in so prispodoba valovanja ali vibracije, ki pomeni stvarstvo vsega lepega in dobrega.


10
LIST AUREOLA

10 LIST AUREOLA

(43 cm x 11 cm, orehov les)

11
129 OVALEN PLADENJ

11 OVALEN PLADENJ

(67 cm x 34 cm, orehov les)


12
VALOVIT PLADENJ

12 VALOVIT PLADENJ

(velik – 58 cm x 23 cm,
mali – 40 cm x 23 cm, orehov les)


13
129 OVALEN PLADENJ

13 PLADENJ RIBA

(velik – 36 cm x 24 cm,
mali – 26 cm x 17 cm, orehov les)


Oblika je energija, oblika je narava, narava je božje stvarstvo. Umetnost in oblikovanje sta izraz človekovega duševnega razpoloženja in temu ustreznega navdiha, ki mu ustvarjalec želi dati vidno zunanjo obliko, ki zapusti pričevanje o njem še naslednjim rodovom. Obstajajo različne strategije ali oblike: svetlobni znaki, valovita črta, jajce, vibracije ... iz teh črpa avtor navdih za oblikovanje. Ročno izdelani leseni pladnji so namenjeni reprezentančnim prilikam in so prispodoba valovanja ali vibracije, ki pomeni stvarstvo vsega lepega in dobrega.


14
132 ROČNO OGLEDALO DIOKLECIJAN
132 ROČNO OGLEDALO DIOKLECIJAN

14 ROČNO OGLEDALO DIOKLECIJAN

(41 cm x 15 cm, orehov les, ogledalo ali ogledalo s pozlato 23-karatnega zlata)


Staro ročno ogledalo, ki je bilo najdeno v Splitu v Dioklecijanovi palači, izkazuje etnografsko vrednost. Kogojevo ogledalo se približuje tej obliki, saj je oblikovano v čisti elipsi. Simbolno spominja na praobliko kreacije, na jajce, iz katerega vse izhaja in na brezčasno kulturno dediščino Dalmacije. Ogledalo ima zdravilno moč in spada v Energy Design. Je iz plemenitega orehovega lesa, ročno pozlačeno po stari beneški tradiciji s 23-karatnim zlatom, ki daje ogledalu še večjo božansko energijo, saj odseva plemenitost stare kulture zlatenja.
Leta 2003 je bila v Splitu v Dioklecijanovi palači Kogojeva razstava 60-ih umetnin, ki jih je poklonil kot stalno zbirko mestu Split. Leta 2005 pa je bil ob 1700. obletnici Dioklecijanove palače umetniško oblikovan in postavljen DIOKLECIJANOV SARKOFAG iz dragocenega braškega kamna “rasotica”.


15
133 ROČNO OGLEDALO

15 ROČNO OGLEDALO

(25 cm x 11 cm, orehov les)


Oblika je prilagojena desni in levi roki in predstavlja harmonijo človeškega telesa.


16
134 STRGALO ZA TARTUFE

16 STRGALO ZA TARTUFE ALI PARMEZAN

(25 cm x 11 cm, orehov les)


Nature design pomeni priklon naravi v vsej njeni lepoti, dobroti in inteligenci.
Tartuf je božanski dar in njegov okus narave je nenadomestljiv. Nož za rezanje milimetrskih rezov je v obliki ogledala, kajti ogledalo je namenjeno gledanju sebe. V ogledalu vidimo, kaj damo v sebe, kajti to bomo tudi postali v svojem fizičnem telesu.
Spodbujajmo naravno hrano, da bi v nas bilo božje stvarstvo. Mislimo dobro, kajti dobra misel je dobra energija in dobra hrana za vse.


GALERIJA OSKAR KOGOJ  NATURE DESIGN, Katjuša Kogoj Mužina s.p., Miren 125, 5291 Miren
telefon 00386 (0)5 395 42 00   fax 00386 (0)5 30 544 33   email oskar.kogoj@siol.net
VSE PRAVICE PRIDRŽANE OSKAR KOGOJ   |   IZDELAVA SPLETNE STRANI: CARPEDIEM d.o.o.