17
KOZMIČNI KRIŽ

17 KOZMIČNI KRIŽ

(12 cm x 12 cm, orehov ali hrastov les)


Od leta 1918 do danes se na planetu Zemlja pojavljajo najrazličnejši znaki v žitnih poljih; znaki vseh znanih civilizacij. V Pečarovcih so se pojavljale oblike v KROGIH, v Murski Soboti KROG IN PIKA = BOG … Take oblike so se pojavljale že pred tem časom, a danes je največja koncentracija. Ena najbolj znamenitih oblik je »LA SINDONE DEI GROP CIRCLE«, ki se je pojavila 30. junija 2010 v Wickham Greenu in ki predstavlja podobo JEZUSA KRISTUSA. To je dokaz, da je avatarska energija prisotna na Zemlji in naj bi opozarjala človeštvo, da trenutno ni na poti resnice, dobrote in lepote.
Iz raziskav teh oblik, ki tudi dejansko spreminjajo vibracijo Zemlje k zlatemu obdobju, je ravno tako pričujoči KOZMIČNI KRIŽ v obliki kocke. Z METAFIZIKO lahko razumemo te fenomene oblik in naravnega oblikovanja.
Križ je izdelan iz slovenskega hrasta, starega 2000 let.


18
135 IGRALO TRIGLAV – HOP V LUKNJO

18 IGRALO TRIGLAV – HOP V LUKNJO

(d = 22 cm, orehov les)


Tri luknje v obliki Triglava so stara slovenska znamenitost – TRIMUŽJAT (tri možje), najdena v prazgodovini Slovencev ali Venetov, naših davnih prednikov. Kroglica mora zadeti luknjo, s tem nastane spoj med človekom in Bogom. Igra je namenjena otrokom in odraslim ter pomaga pri razvoju motoričnih sposobnosti in sposobnosti spoznavanja ter pri sproščanju notranje napetosti.


19
IGRALO MISTIČNO JAJCE

19 IGRALO MISTIČNO JAJCE

(9 cm x 5,5 cm, javorov les)


Mistik je tisti, ki ima stik s samim seboj.
Oblika, ki predstavlja jajce, je matematično kontroverzna oblika. Kličemo jo lingam ali jajce in je simbol Boga.
Jajce ima elipsoidno telo, ki simbolizira energetsko popolnost, katere pomen predstavlja matematično realnost univerzuma. Našim davnim prednikom je pomenilo Boga. Iz jajca se vse rodi in se v njega vse povrne – v makro- in mikrokozmosu.
Mistično jajce se v vibraciji in gibanju pojavlja kot kača. Igranju mističnega jajca z odprtinami navzven in navznoter sledi meditacijski proces, ki pomiri naše duhovno in fizično telo. Igralo je primerno za razvoj otrokovih kognitivnih in motoričnih sposobnosti, za odrasle pa za pomiritev, stik s samim seboj in potovanje v notranji, mistični svet naše bistvene esence duše ...


20
136 PREDSEDNIŠKO KLADIVO

20 PREDSEDNIŠKO KLADIVO

(d = 32 cm, orehov les)


Predsedniško kladivo je nastalo leta 1987 na pobudo takratnega predsednika Elana, g. Uroša Aljančiča. Ob istem času sta bili oblikovani nova svetovna smučka MBX in Rajska ptica Bleda.
Predsedniško kladivo iz slovenske orehovine se uporablja za vodenje predsedniških sestankov, za licitacije ter za potrditev sodnih in pravnih sklepov. Oblika izhaja iz etnografske kulturne dediščine iz slovenskega kulturnega prostora.


21
138 SLOVENSKI KRIŽ

21 SLOVENSKI KRIŽ

(v = 26 cm, orehov les)


Sai Baba je leta 1973 dr. JOHNU S. HISLOPU v gozdu Bandipur v državi Mysor – Indija iz niča materializiral KRIŽ v velikosti 4,5 palca iz obdobja Jezusa Kristusa. Prav na tej obliki križa naj bi bil križan Jezus Kristus. Po tem križu je Oskar Kogoj izdelal križ, ki krasi Galerijo Oskar Kogoj Nature Design v AVATARJEVI SOBI. Izdelan je iz hrastovega lesa, starega 2000 let v naravni velikosti. V pomanjšani obliki pa je na voljo za krasitev naših domov ...


22
MAGIČNO NALIVNO PERO ZA DOBRE ZAČETKE

22 MAGIČNO NALIVNO PERO ZA DOBRE ZAČETKE

(žensko pero 13 cm, ø = 1,3 cm, javorov les, kovina; moško pero 14,5 cm, ø = 1,7 cm, orehov les, kovina)


Obvladovanje treh svetov je zaupano Človeku – Bogu. Odkritje pisane besede je podarjeno Človeku s procesom, ki vključuje MISEL, BESEDO, DEJANJE. Ta psihološki proces je človek osvojil v vseh nam znanih civilizacijah in pomeni harmonijo v človeku, harmonijo v notranjem in zunanjem svetu. Če harmonija odpove, se vzpostavi takojšnje ravnovesje ali ‘vaganje’ …
Človek z iznajdbo peresa podaljšuje notranje ravnovesje z zunanjim in udejanja discipline lepopisa, lepega Vedenja, lepe oblike, lepe vsebine v II. dimenziji in s tem razvija svoje telo. Naša zavest lahko doseže 7 svetov; da bi jih človek razvijal, se mora potopiti v iskanje le-teh, ki so mu na dlani.
Zapiši lepo misel – lepa misel je pozitivna vibracija. Danes človeštvo hrepeni po pozitivni vibraciji. Človek je sam vibracija! Uporabljen je slovenski orehov les in javor rebraš, ki ima močno vibracijo, ker raste na vetrovnem terenu. Lastnosti in vibracije burje ostanejo del lesa. Te vibracije človek uporabi skozi pisanje.
Sestavni deli so visoke kvalitete, pri čemer so vitalne komponente (pero z iridijevo konico, konverter) izdelane v priznanem nemškem podjetju Schmidt, ostali deli pa so kupljeni pri največjem ponudniku tovrstnih izdelkov v ZDA. Kovinski deli so prevlečeni z dragoceno rodijevo prevleko. Pero je v celoti ročno izdelan artikel, zaščiten z 12 premazi (površinska zaščita, poliranje).
Nalivno pero je oblikovano z urezninami, da deluje in zbira skrito kozmično energijo, imenovano PRANA. Pisanje s takim peresom odstira energije naših subtilnih teles in je za današnji čas zelo zdravilno in lahko uresničuje spoj s samim seboj.
Radiostezijska merjenja so dala zelo visok energetski rezultat, ki se preverja še z ostalimi tehničnimi vrhunskimi dosežki najsodobnejšega tehnološkega zunanjega sveta!
Izdelek je mojstrsko delo družine Novak iz Vnanjih Goric Ljubljanskega barja.


23
137 NOŽ ZA ODPIRANJE PISEM

23 NOŽ ZA ODPIRANJE PISEM

(velik – d = 19 cm, mali – d = 16 cm, orehov les)


Možnosti sta nastali na osnovi tradicionalnih oblik iz kulture papirništva Srednje Evrope in s pomočjo funkcionalnosti ročnih spretnosti. Obliki sta ergonometrično raziskani. Primerni sta za odpiranje pisem in za delo s papirjem.


24 OGLEDALO KOZMIČNA KAPLJA

(126 cm x 76 cm x 4 cm, orehov les)

24
SKULPTURA KOZMIČNO OGLEDALO


V kapljici je kapljica in v kapljici je kapljica.
Oblika je energija, oblika je narava, narava je božje stvarstvo. Umetnost in pravo oblikovanje sta najprej izraz človekovega duševnega razpoloženja in temu ustreznega navdiha, ki mu ustvarjalec želi dati vidno zunanjo obliko, ki zapusti pričevanje o njem še naslednjim rodovom. Obenem je prava umetnost tudi odraz kulture in življenja določenega naroda ali civilizacije.
Raziskovanje skrivnosti človeka so tudi oblike oblik iz narave, iz njene energije pa izpovedi srca. Če srce ima MIR, se imenuje slovensko in sanskrtsko SAMA. V umetnosti lahko najdemo samega SEBE.
SEBSTVO JE SPOJ S KAPLJICO Z BOGOM!


25 SKULPTURA KOZMIČNA KAPLJA

(126 cm x 76 cm x 4 cm, orehov les)

25
KOZMIČNA KAPLJA - LESENA


V kapljici je kapljica in v kapljici je kapljica.
Oblika je energija, oblika je narava, narava je božje stvarstvo. Umetnost in pravo oblikovanje sta najprej izraz človekovega duševnega razpoloženja in temu ustreznega navdiha, ki mu ustvarjalec želi dati vidno zunanjo obliko, ki zapusti pričevanje o njem še naslednjim rodovom. Obenem je prava umetnost tudi odraz kulture in življenja določenega naroda ali civilizacije.
Raziskovanje skrivnosti človeka so tudi oblike oblik iz narave, iz njene energije pa izpovedi srca. Če ima srce MIR, se imenuje slovensko in sanskrtsko SAMA. V umetnosti lahko najdemo samega SEBE.
SEBSTVO JE SPOJ S KAPLJICO Z BOGOM!


26
139 STENSKO OGLEDALO ACQUA

26 STENSKO OGLEDALO ACQUA

(107 cm x 68 cm, orehov les)


Naravne, preproste oblike se povezujejo v celoto, kakršna je mati z otrokom, družina.

139 STENSKO OGLEDALO ACQUA
139 STENSKO OGLEDALO ACQUA

27
140 OVALNO STENSKO OGLEDALO

27 OVALNO STENSKO OGLEDALO

(veliko – 80 cm x 84 cm, srednje – 45 cm x 47 cm, malo – 32 cm x 29 cm, orehov les)


Umetnik ga je narisal s prosto roko, kot krog in krogec – kot oče in sin ...


28
144 SODČEK ZLATI LINGAM

28 SODČEK ZLATI LINGAM

(3 l, v = 48 cm, kovina oblečena v orehov les, sodček je vrtljiv)


Napolnjuje naj ga medica, zdravilno zeliščno žganje ali naravno vino, pridelano po stari slovenski tradiciji. Lingam je jajce in vzhodno ime zanj, pomeni pa božansko bitje, zato ga je umetnik prenesel v slovensko dimenzijo. Kovinsko jajce je oblekel v orehove korenine, ki so srednjeevropska kmečka kulturna dediščina.


29
145 HRANILNIK

29 HRANILNIK

(ø = 14 cm, v = 18 cm, les)


Vse izhaja iz oblike jajca in se vrača vanjo.


30
133 ROČNO OGLEDALO

30 STOL POGAČNIK

(41 cm x 38 cm, v = 82 cm, orehov les)


Družini Pogačnik dolgujemo vsi, ki smo v letu 1960 obiskovali ŠOLO ZA UMETNO OBRT in ŠOLO ZA OBLIKOVANJE (Križanke v Ljubljani), velik poklon in spoštovanje, ker nam je podarila znanje o staroselskem predantičnem ljudstvu, nas vzgajala likovno, kulturno in vedno v luči slovenskega domoljubja.
Moj profesor Marjan mi je pred smrtjo poklonil originalni več sto let star stol, v katerem je celo življenje risal znamenite grafike. Ko mi ga je poklonil, je rekel: “Služil je življenje čevljarju, sedaj UMETNIKU, želim, da tudi tebi ...” In se je zasmejal ...
Stol posvečam Bogomili in Marjanu Pogačnik (1920–2005).
Ljubezen, ki je žarela iz njunih src, je bila čisto materina!
Preoblikovan stol poklanjam naprej ...


31
142 STOL VENETIA

31 STOL VENETIA

(42 cm x 40 cm, v = 88 cm, orehov les)


Naslanja se na simboliko egipčanske in Tutankamonove kulture. Stol nima niti ene ravne površine – je kot skulptura.


32
141 STOLČEK – TRINOŽNIK

32 STOLČEK – TRINOŽNIK

(velik – 37 cm x 28 cm, v = 40 cm; mali – 33 cm x 25 cm, v = 31 cm, orehov les)


Izhaja iz kmečke kulture, preoblikovan v sodobno umetnost kot jin in jang.


GALERIJA OSKAR KOGOJ  NATURE DESIGN, Katjuša Kogoj Mužina s.p., Miren 125, 5291 Miren
telefon 00386 (0)5 395 42 00   fax 00386 (0)5 30 544 33   email oskar.kogoj@siol.net
VSE PRAVICE PRIDRŽANE OSKAR KOGOJ   |   IZDELAVA SPLETNE STRANI: CARPEDIEM d.o.o.