e-trgovina

1 GRAFIKA »LIPICANEC V OBLEKI«

(46 cm x 36 cm, leseni globoki okvir s steklom)

1
GRAFIKA LIPICANEC V OBLEKI

V sodelovanju s priznanim italijanskim slikarjem Sergiem Pausigom je Kogojev Lipicanec pridobil na lepoti, plemenitosti in vrednoti.
Predstavljamo vam dve novi grafiki, na katerih je umetnik in slikar Sergio Pausig oplemenitil podobo Kogojevega Lipicanca.

Klasicizem, v čistih belinah, ki ga Kogoj vnaša v svoje bizantinske zlatnine, je sprostitev. Pausig opravi ostalo ... Njegove slike so popolne, ne samo mesenih rastlin, tudi sanjskih živali, ki se v tej vegetaciji utapljajo. Na Kogojeve beline so položene, kot nežna prevleka, ena nad drugo, mladeniško čustvo pastelnih barv.


2 STEKLENA SLIKA »ZLATI LIPICANEC«

(65,5 cm x 54 cm, steklo)

2
GRAFIKA LIPICANEC V OBLEKI

Lipicanec je duhovni, baletni konj, odlikuje pa ga tudi moč, ki jo ima ta “konj Slovencev”.
Lipicanec – lipicanski konj je avtohtona pasma vročekrvnih konj, ki so najstarejši na svetu. Naši predniki so ga razvili s križanjem kraške avtohtone domače kobile s plemenitimi arabskimi in španskimi žrebci.

BELI KONJ je simbol vseh simbolov in je hkrati za Slovence, evropsko ter svetovno kulturno dediščino še živ primer duhovnosti in odlične živalske moči človeka.
Lipicanskega konja povezujemo z razvojem človeka – od živalske nature do božanskega spoznanja; od ČRNE barve do božanske BELE.
Lipicanec se skoti črne barve in kasneje postane bel. Taka transformacija pomeni preobrazbo človeške, živalske nature v božanskost spoznanja kozmičnih človeških vrednot.
Naši predniki so verjeli, da je beli konj Bog sam ...
Naučili so ga, da v naravni drži stoji na dveh nogah in lovi ravnotežje na dvignjeni tretji nogi, kar bi pomenilo Očeta, Sina in Sv. Duha, TRIGLAV, TRIBOŽJAT. Prav zato je LIPICANEC duhovni konj, uvrščamo pa ga tudi med delovne konje.
V krščanstvu najdemo na celotnem slovenskem narodnostnem prostoru Srednje Evrope mnogo prafar, posvečenih Sv. Juriju na BELEM KONJU (znak zgodnjega krščanstva).
Sv. Jurij premaga zmaja na belem konju, kar pomeni, da mora človek v življenju premagati svoj EGO, postati mora Bog v božjem stvarstvu enosti kozmične zavesti.
Nadvojvoda Karel, vladar notranje Avstrije (Karantanije) je leta 1580 v Lipici na Krasu ustanovil kobilarno. Med najdragocenejšimi konji, ki jih je pripeljal, je bil andaluzijski žrebec Pluta.
Osnovna pasma konjev je domači starodavni beli konj, ki je bil vztrajen, močan in je imel visok korak. Tega so nato križali s španskim in arabskim, zlasti iberskim konjem, pa tudi napolitancem ter polesincem.
Kobilarna je dosegla vrhunec razvoja za časa vladanja cesarja Karla VI. in hčere cesarice Marije Terezije. Na Dunaju je delovala znamenita španska jahalna šola, ustanovljena 1572. leta, ko se prvič pojavi lipicanec. Lipicanec postane plemiški in vojaški konj.
Lipicanec je neopisljiv – ko se pojavi, začara s svojo lepoto, inteligenco, svojo svobodo ter daje vtis Božanskega konja. Naši predniki so hoteli prav to sporočiti našim potomcem. Zatorej ta konj nosi globlje sporočilo, ki lahko pomaga človeku k razvoju in spoznanju samega sebe; spoznati dobroto in lepoto v duhovnosti človeka, ki je UNIVERZUM. Lipicanec domuje v LIPICI. Njegovo ime izhaja iz prastarega simbola slovenstva – LIPE. Ta je tudi sinonim LEPEGA, BELEGA.


3
KNJIGICA ZA LEPE MISLI

3 KNJIGICA ZA LEPE MISLI – “LEPI SPOMINI OSTANEJO”

(v darilni mapi)


4 KNJIŽNI ZAZNAMOVALEC

4
KNJIŽNI ZAZNAMOVALEC

5
SET ŠESTIH ČESTITK V MAPI

5 SET ŠESTIH ČESTITK V MAPI


List z vodnim znakom venetskega konja

6 – 9 KOLEKCIJA PISEM S SLOVENSKO-VENETSKIM KONJEM IZ ROČNO IZDELANEGA PAPIRJA


Na pismih je upodobljen vodni znak VENETSKEGA KONJA (v mokro papirno snov vtisnjen znak na pisalnem papirju, viden pri presvetlitvi).
“S konjem miru ali z duhovnim konjem, ki sem ga izluščil iz znamenite situle iz Vač, obujam prastaro kulturo Slovencev – kulturo Venetov. V njem sem upodobil duhovnost človeka.
Njegova skulptura je postavljena na več mestih, in sicer v Svetovnem trgovinskem središču v Ljubljani, na Mestnem trgu v Slovenj Gradcu, pred palačo Združenih narodov v Ženevi, v kompleksu Neburg pri Sočiju ob Črnem morju in pred nekdanjim parlamentom v Jeruzalemu.”
Pisma so iz ročno izdelanega papirja iz mojstrske delavnice Jožeta Valanta v predmestju Ljubljane. S to kolekcijo pisem želim ohraniti slovensko kulturno dediščino izdelave papirja VEVZHE (Vevče) 1579 in vzpodbuditi kulturo pisanja duhovnih sporočil ...
Danes je to potrebno za ohranitev kulture pisanja ter srčnega izražanja v slovenskem jeziku, ki je eden izmed najstarejših jezikov sveta.


6
SET DESETIH PISEM V MAPI V RAZKOŠNI EMBALAŽI

6 SET DESETIH PISEM V MAPI V RAZKOŠNI EMBALAŽI


Ročno izdelani papir izdelujejo v Vevčah po 400 let starem postopku in tako nadaljujejo tradicijo prvega mlina na papir, ki je deloval od leta 1579 na Fužinah pri Ljubljani.
Osnovni sestavini papirja sta čisti bombaž in lan, dodana pa naravna zemeljska barvila in za okras najrazličnejši produkti narave, kot so cvetje, listje, trave, sirek ...


7
SET PISEM V MAPI

7 SET DESETIH PISEM V MAPI
SET ŠESTIH PISEM V MAPI


8
SET DESETIH PISEM V MAPI Z OBTEŽILNIKOM V RAZKOŠNI EMBALAŽI

8 SET DESETIH PISEM V MAPI Z OBTEŽILNIKOM V RAZKOŠNI EMBALAŽI


9
SET DESETIH PISEM V MAPI Z NOŽEM ZA ODPIRANJE PISEM V RAZKOŠNI EMBALAŽI

9 SET DESETIH PISEM V MAPI Z NOŽEM ZA ODPIRANJE PISEM V RAZKOŠNI EMBALAŽI


10
JAJCE LINGAM – NOJEVO JAJCE

10 JAJCE LINGAM – NOJEVO JAJCE

(na osvetljenem podstavku)


Uporabili smo slovensko nojevo in gosje jajce, da bi sporočili vsebino naše kulturne dediščine.
Jajce Lingam je unikatno okrašeno. Perforiranje jajčne lupine s pomočjo vrtalnega strojčka je svojevrsten način krašenja izpihanih jajc, ki jih ustvarja mojstrska roka Franca Groma. Posebnost njegove tehnologije in ustvarjalnosti je v tem, da izvotljena jajca prevrta z nešteto drobnimi luknjicami v podobi najrazličnejših vzorcev in okraskov, tako da iz pirhov nastanejo prave čipkaste umetnine.
Jajce Lingam vsebuje kulturo situle, na kateri je upodobljen obredni venetski konj, nad njim pa podoba orla, kulturo idrijske čipke z inovativnimi energetskimi oblikami in likovne prvine idrijskega risa.
Prefinjeni čipkasti vzorci na jajčnih lupinah v svoji celoviti podobi zaživijo zlasti ob dodatni osvetlitvi.
“S konjem miru ali z duhovnim konjem, ki sem ga izluščil iz znamenite situle iz Vač, obujam prastaro kulturo Slovencev – kulturo Venetov. V njem sem upodobil duhovnost človeka.
Njegova skulptura je postavljena na več mestih, in sicer v Svetovnem trgovinskem središču v Ljubljani, na Mestnem trgu v Slovenj Gradcu, pred palačo Združenih narodov v Ženevi, v kompleksu Neburg pri Sočiju ob Črnem morju in pred nekdanjim parlamentom v Jeruzalemu.”
Poleg konja se na Jajcu Lingam pojavi kot znak duhovnosti tudi orel – GARUDA, ki pomeni božje stvarstvo razvoja človeka od živali do božanskosti duha in njenega kozmičnega prostranstva ...


11, 12, 13 JAJCE LINGAM – GOSJE JAJCE

(na osvetljenem podstavku)

11
JAJCE LINGAM – GOSJE JAJCE
JAJCE LINGAM – GOSJE JAJCE JAJCE LINGAM – GOSJE JAJCE

Uporabili smo slovensko nojevo in gosje jajce, da bi sporočili vsebino naše kulturne dediščine. Jajce Lingam je unikatno okrašeno. Perforiranje jajčne lupine s pomočjo vrtalnega strojčka je svojevrsten način krašenja izpihanih jajc, ki jih ustvarja mojstrska roka Franca Groma. Posebnost njegove tehnologije in ustvarjalnosti je v tem, da izvotljena jajca prevrta z nešteto drobnimi luknjicami v podobi najrazličnejših vzorcev in okraskov, tako da iz pirhov nastanejo prave čipkaste umetnine. Jajce Lingam vsebuje kulturo situle, na kateri je upodobljen obredni venetski konj, nad njim pa podoba orla, kulturo idrijske čipke z inovativnimi energetskimi oblikami in likovne prvine idrijskega risa. Prefinjeni čipkasti vzorci na jajčnih lupinah v svoji celoviti podobi zaživijo zlasti ob dodatni osvetlitvi. “S konjem miru ali z duhovnim konjem, ki sem ga izluščil iz znamenite situle iz Vač, obujam prastaro kulturo Slovencev – kulturo Venetov. V njem sem upodobil duhovnost človeka. Njegova skulptura je postavljena na več mestih, in sicer v Svetovnem trgovinskem središču v Ljubljani, na Mestnem trgu v Slovenj Gradcu, pred palačo Združenih narodov v Ženevi, v kompleksu Neburg pri Sočiju ob Črnem morju in pred nekdanjim parlamentom v Jeruzalemu.” Poleg konja se na Jajcu Lingam pojavi kot znak duhovnosti tudi orel – GARUDA, ki pomeni božje stvarstvo razvoja človeka od živali do božanskosti duha in njenega kozmičnega prostranstva ...


14
LEŠNIK ZA SREČO

14 LEŠNIK ZA SREČO

(obesek)


15
KOGOJEVA ČOKOLADNA TABLICA

15 KOGOJEVA ČOKOLADNA TABLICA

(14 cm x 14 cm)


Na čokoladi je upodobljen VENETSKI KONJ. Konj MIRU ali DUHOVNI konj je izluščen iz znamenite situle iz Vač, s katero želimo obuditi prastaro kulturo Slovencev – kulturo Venetov. V njem je upodobljena duhovnost človeka.
Čokolada, ki je izdelana v čokoladnici Rajska ptica, je svojevrstna, ročno izdelana umetnina, iz naravnih sestavin. Vsebuje kombinacije najrazličnejših okusov in različne dodatke. Kogojeva čokoladna tablica vsebuje 75% kakavovih delov.


16
TESTENINE ZLATI CVET IN ZLATO SRCE

16 TESTENINE ZLATI CVET IN ZLATO SRCE

(34 cm x 15 cm)


Obliki testenin »Zlati cvet« in »Zlato srce« iz kolekcije DEVIN DESIGN vsebujeta poglobljeno znanje oblik in energije. Zlato jajce je osnovna oblika, ki tvori cvet in srce, in predstavlja moč zbiranja kozmične energije, ki jo daje testeninam.


17 BUTELJKA OSTI JAREJ

(Lisjak –Kraški teran)

17
BUTELJKA OSTI JAREJ

“Osti jarej” pomeni: ostani mlad, zdrav, jar.


Spletni nakup izdelkov je možen v spletni trgovini
GALERIJA OSKAR KOGOJ  NATURE DESIGN, Katjuša Kogoj Mužina s.p., Miren 125, 5291 Miren
Tel: 00386 (0)5 395 42 00 E: oskar.kogoj@siol.net
VSE PRAVICE PRIDRŽANE OSKAR KOGOJ    |    SPLOŠNI PRODAJNI POGOJI   |    VARSTVO OSEBNIH PODATKOV   |    IZDELAVA SPLETNE STRANI: CARPEDIEM d.o.o.