14 POSODA ZLATO SONCE – simbol luči na naši življenjski poti

(ø = 27 cm, v = 11,5 cm, porcelan, pozlata)

14
ZLATO SONCE – simbol luči na naši življenjski poti
TENSKA SKULPTURA ZLATO SONCE TENSKA SKULPTURA ZLATO SONCE TENSKA SKULPTURA ZLATO SONCE


Zlato sonce je simbol svetlobe, zlatega kozmičnega jajca ali zlatega lingama.
Vse velike svetovne civilizacije na Zemlji so ta simbol uporabljale kot prave astralne religije ustvarjanja, kreacije, kot utelešenje življenjskega izvira svetlobe, topline, ki ga predstavlja nebeško telo.
Sonce nam daje toploto, življenje, ustvarjalno energijo. Zato je sonce simbol toplote, svobode, življenja … Vemo pa tudi, da sonca ne moremo gledati. Zato nam predstavlja tudi Boga, ki ga ne moremo videti, lahko ga le občutimo, spoznavamo. Predstavlja center, okrog katerega se vse vrti, kozmični razum.
Sonce je od nekdaj veljalo za izvor energije in vitalnosti. Vpliv Sonca na naše življenje je bil vedno povezan s srečo, zdravjem in življenjsko radostjo. Esenca ali bit sonca daje življenju kvaliteto, energijo in moč zdravljenja.
Sonce, vladar astrološkega znamenja Leva, predstavlja simbol moči, energije in vsega, kar je povezano z življenjem. Simbolika sonca je povezana tudi z duhovnim razvojem in zorenjem človeka, ki ga sonce z zlato barvo razsvetli. To pomeni harmonijo življenja med nebom in zemljo. Sonce predstavlja v našem času začetek zlatega obdobja človeka, ki bo ponovno spoznal, da je njegova narava, sonce, božansko zlato bitje.


15 POSODA ZLATO JABOLKO

(ø = 15 cm, v = 24 cm, porcelan, pozlata)

15
POSODA ZLATO JABOLKO
POSODA ZLATO JABOLKO POSODA ZLATO JABOLKO POSODA ZLATO JABOLKO POSODA ZLATO JABOLKO POSODA ZLATO JABOLKO POSODA ZLATO JABOLKO


Jabolko je simbol nesmrtnosti, simbol raja ter simbol duše in njene neskončnosti.
Adam in Eva sta zagrizla jabolko sladkosti, ki ponazarja življenje na Zemlji in duše v raju.
Jabolko je simbol spoznanja človekovega življenja in našega delovanja: je alfa in omega, je dobro in slabo, je plus in je minus; je naša KARMA, je to KAR IMAMO, je OM, je “SVETO”.
Iskanje ravnovesja med dobrim in slabim je lahko zlato ali pa kislo jabolko.
Aleksander Veliki je v Indiji iskal živo vodo, a našel je jabolko večnega življenja, ki je podaljševalo človeško življenje do 500 let. Zlato jabolko je torej simbol spoznanja.
Kaj je spoznanje?
Spoznanje se rodi skozi posameznikovo življenjsko srečo in trpljenje, govorimo o človekovem spoznanju in njegovem delovanju. Spoznanje je večna rešitev duše, ki je vpeta v telo, je zadnji pristan človeka, je RAJ.
Pri Slovencih je jabolko simbol zdravja, svežine, pomladitve.
Znameniti sta štajersko jabolko s posebnim vonjem in brkinsko jabolko, ki je dobilo zlato medaljo v Parizu na svetovni razstavi. Današnje človeštvo prinaša RENESANSO življenja in umetnosti.
Človek bo postal dober in srečen, ko bo našel svoje zlato jabolko.
Človeštvo je pred vrati raja, zlatega obdobja, kjer rastejo jabolka iz zlata, zlatega spoznanja naše duše in telesa.


16 POSODA “SKRIVNOSTI”

(ø = 11 cm, v = 14 cm, porcelan, pozlata)

16
112 POSODA SKRIVNOSTI
POSODA SKRIVNOSTI POSODA SKRIVNOSTI POSODA SKRIVNOSTI POSODA SKRIVNOSTI

Iz te izkušnje izhaja kolekcija predmetov OSKAR KOGOJ DEVIN DESIGN.
Iz “slovenskega nojevega jajca” nastane vsestranska posoda skrivnosti. Kozmična sevanja iz jajčne oblike so zdravilna in samoohranilna. To so dokazali že v antičnih časih, saj so v amforah v obliki jajca shranjevali oljčna in eterična olja, vina ... Te danes hrani Pokrajinski muzej v Piranu. Posoda je tako primerna za najrazličnejše skrivnostne predmete.


17
108 OBREDNA SKODELICA OSKAR

17 ZVEZDA – POSODA S POKROVOM

(ø = 16 cm, porcelan)


Zvezda povezuje elemente (sanskrtskega) oma in elektromagnetne valove, ki se z vseh njenih krakov stekajo v njeno središče. Ta veliki piramidni simbol – pitagorejcev, energije, moči, Boga – je ena prvih vodnih praoblik in sinteza komplementarnih sil. Upodablja zlato zvezdo ali zvezdo sonca iz morja, neusahljivi vir energij, izvir življenja, božansko iskro, ki razvija duhovno in materialno. Človek jo ustvarja s tretjim očesom, torej z notranjim uvidom in modrostjo. Zlata zvezda je zlata zvezda petih elementov, sonce vseh bitij, genij stvarstva. Leži na dnu morja, povezuje se s planetom Zemlja in planetom duhovnosti, z duhom. Iz nje nastaja seme vseh bitij. Pentagram je (najmočnejši) znak sreče, zdravja, ustvarjalnosti, duhovnosti, genialne zamisli po Paracelsusu in petih elementov, ki tvorijo celoto. Zunanji pentagram in notranji se numerološko pretvarjata v število ena (5 + 5 = 1), ki simbolizira Boga. Zunanjih pet elementov predstavlja pet resnic: ljubezen, resnico, pravilno delovanje, mir, nenasilje.


18 POSODA VEČNOSTI

(21 cm x 15,5 cm, porcelan, pozlata)

18
113 POSODA VEČNOSTI
POSODA_VECNOSTI POSODA_VECNOSTI POSODA_VECNOSTI


Posoda večnosti je izdelana v obliki elipsoidnega lingama – jajca, iz katerega izhaja vse. Ta oblika je najpopolnejša oblika na Zemlji in fizično predstavlja VIBRACIJO AUM ali zvonjenje zvona; nastanek celotnega univerzuma ali božjega stvarstva ...
Oblika posode je dvignjena na štirih nožicah v obliki križa in pomeni našo zapadno civilizacijo – obdobje Jezusa Kristusa, ki smo mu zavezani Slovenci, Evropejci in ostali svet.
Obredna posodica ima večkratno uporabnost v prostoru subtilnega razumevanja večnega, svetega, večnih oblik in večne duhovnosti človeka ... Simbolizira združitev vzhodne in zahodne kulturne civilizacije; del slednje smo tudi Slovenci. Zgodovinsko se ponavlja vzhodno in zahodno Rimsko cesarstvo in prav Slovenija povezuje VZHOD in ZAHOD, geografsko tudi SEVER in JUG.
Oblika tudi že nosi v sebi globlje obdobje duhovnosti naših prednikov Venetov in Etruščanov, zlasti notranjih in podzemnih spomenikov duhovnosti.
NIČ JE VSE in VSE JE NIČ, to je vedska definicija.


19 KOZMIČNO SRCE – VAZICA

(ø = 15 cm, v = 8 cm, porcelan, pozlata)

19
KOZMIČNO SRCE – VAZICA
KOZMIČNO SRCE – VAZICA KOZMIČNO SRCE – VAZICA KOZMIČNO SRCE – VAZICA KOZMIČNO SRCE – VAZICA KOZMIČNO SRCE – VAZICA KOZMIČNO SRCE – VAZICA


Simbolno srce sestavljata dva lingama oziroma podoba dveh ovalnih oblik. Iz jajca vse izhaja in vanj se vse povrne; gre za ravnovesje človeka in Boga; obstajata zemljski del in božji del celote.
Kozmično jajce je prava oblika univerzuma, kozmičnega časa in enost kozmične kreacije. Srce pa je utelešenje božjega in človeškega.
Srce simbolno predstavlja 5 človeških teles ali ovojnic:
1. fizično telo,
2. energijsko telo,
3. mentalno telo,
4. intelektualno telo,
5. telo blaženosti ali BOG-a.
Drugih pet elementov pa predstavlja 5 vrednot, h katerim mora stremeti človek. Te so:
1. resnica,
2. pravilno delovanje,
3. ljubezen,
4. mir,
5. nenasilje.
Srce je odraz božanskosti zavedanja samega sebe.
Večkrat rečemo: “Bog je v srcu, ljubezen je v srcu.”
“Poglej vase” ne pomeni opazovati fizično telo, temveč preko čutil tako kot v globoki meditaciji opazovati umetnost čiste ljubezni kozmične zavesti. Ko mati opisuje materinsko ljubezen, razlaga maestro, gre za ljubezen matere, ki ni popolnoma čista kozmična ljubezen, saj je ta pomešana s hrepenenjem matere po dobrobiti otroka in družine.
Celotno srce je simbolno posvečeno Sai Babi ob njegovi 82-letnici.
Ob praznovanju tega dogodka je po tej obliki skupina 409-ih povabljenih iz pokrajin nekdanje Jugoslavije dekorirala vhodna vrata svetišča ter svetišče samo iz svežega cvetja. Pri glavni dekoraciji simbolnega srčnega znaka združitve celega sveta s kozmično ljubeznijo Sai Babe je sodelovalo tudi 50 Slovencev pod vodstvom florista Klavdija Jakončiča.


20
115 KOLEKCIJA VESELJA
21
116 KOLEKCIJA VESELJA
20
115 KOLEKCIJA VESELJA
21
116 KOLEKCIJA VESELJA

20, 21 KOLEKCIJA VESELJA

(steklenička – v = 33 cm, kozarček – v = 7 cm, porcelan)


Steklenička in kozarček izhajata iz raziskav o najpopolnejši obliki na Zemlji, to je elipsa ali jajce. Oblika jajca je oblika, iz katere vse izhaja in v kar se vse spaja. Nič je vse, vse je nič. Steklenička ima 46 energetskih zavojev – kanelur. Radiestezijske raziskave so pokazale, da so take oblike popolnosti večne kot svet! Napitek iz steklenice in kozarčka veselja nas obredno uvaja k veselju in sreči ter notranjemu miru.


22 KOLEKCIJA VESELJA – VAZA

(v = 16 cm, porcelan)

22
KOLEKCIJA VESELJA – VAZA
KOLEKCIJA VESELJA – VAZA KOLEKCIJA VESELJA – VAZA


Vaza je rezultat raziskav najpopolnejše oblike na Zemlji, to je elipse ali jajca. Oblika jajca je oblika, iz katere vse izhaja in v kar se vse spaja. Nič je vse, vse je nič.
Vazica ima 24 energetskih zavojev – kanelur. Radiestezijske raziskave so pokazale, da so take oblike popolnosti večne kot svet.


GALERIJA OSKAR KOGOJ  NATURE DESIGN, Katjuša Kogoj Mužina s.p., Miren 125, 5291 Miren
telefon 00386 (0)5 395 42 00   fax 00386 (0)5 30 544 33   email oskar.kogoj@siol.net
VSE PRAVICE PRIDRŽANE OSKAR KOGOJ   |   IZDELAVA SPLETNE STRANI: CARPEDIEM d.o.o.