e-trgovina
43
17 PLASTIKA PIKAPOLONICA

43 PLASTIKA PIKAPOLONICA

(6 cm x 15 cm x 12 cm, porcelan, pozlata, raznovrstne glazure)


Pikapolonica – prinašalka sreče, mala živalica v obliki polkrogle, z okroglimi pikicami spominja na fantazijski duhovni svet. Ko jo vidimo, je kot svetilka, ki nam kaže svetlobo, srečo in nas v minimalnem svetu razveseli! S svojimi pikicami nosi skrito sporočilo človeških vrednot, ki so v slovenski kmečki krščanski kulturi še danes prisotne. Poštenje, resnica, ljubezen, spoštovanje, mir, nenasilje in pravilno delovanje, 7 resnic, 7 zlatih pik – to so prvine sreče za človeka!


44
22 PLASTIKA ADRIANA

44 PLASTIKA ADRIANA

(15 cm x 7 cm x 7 cm, porcelan, pozlata, raznovrstne glazure)


Z njeno veliko monolitno plastiko Kogoj obogati preddverje plavalnih bazenov Mediteranskih iger – Split 1979, za katere Adriano ustvari kot maskoto. Zamisel zanjo se porodi znamenitemu Jacquesu – Yvesu Cousteauju, da bi družba zaščitila to živalsko vrsto, ki je konec 70-ih let v Sredozemskem morju izumirala. Adriano predstavi leta 1979 tudi Svetovni kongres industrijskega oblikovanja v Mehiki.


45 PLASTIKA MORSKI KONJIČEK

(24 cm x 7 cm x 5 cm, porcelan, pozlata, raznovrstne glazure)

45
MORSKI KONJICEK

Morski konjiček je uradno simbol Univerze na Primorskem. Izbran je bil zaradi simbolne zveze s slovenskim morjem, ki je za našo državo velikega pomena. Kdor je namreč povezan z morjem, je povezan s svetom ...
Velika je slovenska kulturna dediščina, ki je povezana z morjem, vse od ČUPE, prvega praribiškega čolna kot svetovne inovacije, pa do najznamenitejše praribiške mreže, ki se je imenovala KOGOJ.
Ribištvo in voda sta tudi danes povezana s priimkom KOGOJ in najstarejši ribiči v Dalmaciji se še spomnijo te velike mreže, ki jo še danes uporabljajo v Južni Indiji – TRIVANDRUM. (Vlečenje take mreže sem okusil tudi sam.)
Morski konjiček izpod “Devinske pečine”, ki ga je ujel prijatelj iz Jeruzalema, pokojni Izzika Gaon, senior kustos in ustanovitelj THE ISRAEL MUSEUM OF JERUZALEM (le-ta hrani tudi nekatere izdelke iz kolekcije NATURE DESIGN), je bil osnova za izdelavo velike skulpture in simbola morskega konjička Univerze na Primorskem.
Morski konjiček je simbol razvoja, moči, iskanja resnice in ljubezni, zatorej bodimo srečni, da je ta simbol slovenski in mediteranski.


46
PLASTIKA ENERGETSKI JEŽEK

46 PLASTIKA ENERGETSKI JEŽEK

(ø = 7 cm, keramika, raznovrstne glazure)


Ježek naj bi po starih izročilih izumil ogenj.
Gledano s stališča kozmične energije PRANE (prave ali čiste energije) so ježeve bodice kot antene koncentriranja energije in je tako jež kot OGENJ, ki z bodicami gleda proti nebu. Prav zaradi tega ima jež pri starih civilizacijah poseben pomen, še zlasti pri Irancih, Egipčanih in Afričanih.
Naš ježek je skupek raziskav različnih energij.
Njegova podoba ima v prvi vrsti 9 bodic, skupno pa 63. Če seštejemo števki števila 63, ponovno dobimo število 9. To pa je kozmično število – število, ki prinaša srečo.
V kmečki kulturi je jež prinašalec sreče, saj nabode rdeča jabolka, medtem ko se kotali ...
Kot tak je simbol in izumitelj kmetijstva.
Slovenski in evropski ježek je plemenita in lepa živalca, ki nas opozarja na varovanje narave, zatorej bodimo Slovenci ponosni nanj!


47
23 PLASTIKA MIŠKA

47 PLASTIKA MIŠKA

(3,5 cm x 7 cm x 1,5 cm, porcelan, pozlata, raznovrstne glazure)


Zlata miška je simbol sreče in duhovne komunikacije iz podzemlja v kozmičnem stvarstvu. Naša miška dobi navdih, ko Goriški muzej leta 1979 odkrije bronasto miško v naselbini iz rimskega obdobja na Mostu na Soči (iz 3.–4. stoletja).
Srebrna miška je bila prvotno simbol za najboljše literarno delo Srbije, Subotica iz obdobja Jugoslavije, leta 1980.
Tedy Kollek (nekdanji župan Jeruzalema) dobi srebrno miško v znak zahvale za samostojno predstavitev razstave OSKAR KOGOJ NATURE DESIGN v jeruzalemskem muzeju (The Israel Museum) leta 1990, ki so se je udeležili takratni slovenski politični predstavniki, in sicer M. Kučan, J. Strgar, A. Capuder in J. Kocjančič. The Israel Museum še danes hrani stalno zbirko Kogojevih izdelkov.
V kmečki kulturi še danes pomeni rek “srečati miško na polju” srečo in izobilje!
Ko sem sam z očetom Milanom oral zemljo, sem neštetokrat srečal miške, ki so mi prinesle SREČO.
Slovenska miška za SREČO!


48 SKULPTURA KOZMIČNO JAJCE

(ø = 33 cm, v = 11 cm, steklo, pozlata (18 karatno zlato))

48
KOZMIČNA JAJCE - STEKLENO

Je simbol večnosti, kreacije in božanstva. Je najpopolnejša oblika na Zemlji in hkrati praoblika AUM, VIBRACIJA, primordialna energija: Nature, Energy in Devin Design.
Je ON, VANJ se stekajo vse oblike in iz NJEGA se porajajo procesi kreacije in je nesmrten! Da bi to dokazal, je SAI BABA iz svojega telesa porodil to božansko obliko in dokazal skrivnost vsega stvarstva!
Avtor je bil z ženo Tatjano prisoten takemu porodu, ki se imenuje LINGODBHAWA, čudežu čudežev, dne 15. 2. 1999 ob 6.21 zjutraj v Puttaparthiju v Indiji. »Jaz sem v Očetu in Oče je v meni. Jaz sem v Vas in Vi ste v meni,« je dejal Jezus Kristus.
Pri starih Slovencih pa je bil rek: »V Rajski ptici je jajce in v jajcu je Rajska ptica, ki je BOŽANSKO BITJE, in to je JAZ!«


49
11 SKULPTURA RIBA – MATS’YA

49 SKULPTURA RIBA – MATS’YA

(5 cm x 45 cm x 21 cm, porcelan, pozlata, raznovrstne glazure)


Spominja na Mats’yo (pomeni: mati ali boginja morja).


Spletni nakup izdelkov je možen v spletni trgovini
GALERIJA OSKAR KOGOJ  NATURE DESIGN, Katjuša Kogoj Mužina s.p., Miren 125, 5291 Miren
Tel: 00386 (0)5 395 42 00 E: oskar.kogoj@siol.net
VSE PRAVICE PRIDRŽANE OSKAR KOGOJ    |    SPLOŠNI PRODAJNI POGOJI   |    VARSTVO OSEBNIH PODATKOV   |    IZDELAVA SPLETNE STRANI: CARPEDIEM d.o.o.