38
PLASTIKA SOVA ATHENE

38 PLASTIKA SOVA ATHENE

(13 cm x 7 cm x 6 cm, porcelan, pozlata)


Sova Athene je rod sov, ki pripadajo družini pravih sov. Posebnost sovic je, da so majhne in imajo rumene oči.
Simbol sove je za Slovence simbol knjige, znanja in modrosti. Sova je tudi simbol noči. Povezuje energijo in moč nezavednega, duhovno energijo človeka, meseca, moč vodne in rastlinske energije, ki je v vsakem človeku kot latentni izvir nesmrtnosti in kot iskra božanskega ognja.
Čuk je v slovenski kulturi znamenje za nastanek živalskega kraljestva. Zaradi svojega skovikanja ali čukanja dobi ime čuk. Čuk naznanja nekaj duhovnega, nekaj skritega in nekaj, kar je povezano s skrivnostjo in znanjem.
Želel bi, da bi se ta simbol, ki je tako intimno slovenski kot tudi svetovni, udejanil kot znak razvoja znanja in duha.


39
20 PLASTIKA MORSKI KONJIČEK

39 PLASTIKA MORSKI KONJIČEK

(24 cm x 7 cm x 5 cm, porcelan, pozlata, raznovrstne glazure)


Morski konjiček je uradno simbol Univerze na Primorskem. Izbran je bil zaradi simbolne zveze s slovenskim morjem, ki je za našo državo velikega pomena. Kdor je namreč povezan z morjem, je povezan s svetom ...
Velika je slovenska kulturna dediščina, ki je povezana z morjem, vse od ČUPE, prvega praribiškega čolna kot svetovne inovacije, pa do najznamenitejše praribiške mreže, ki se je imenovala KOGOJ.
Ribištvo in voda sta tudi danes povezana s priimkom KOGOJ in najstarejši ribiči v Dalmaciji se še spomnijo te velike mreže, ki jo še danes uporabljajo v Južni Indiji – TRIVANDRUM. (Vlečenje take mreže sem okusil tudi sam.)
Morski konjiček izpod “Devinske pečine”, ki ga je ujel prijatelj iz Jeruzalema, pokojni Izzika Gaon, senior kustos in ustanovitelj THE ISRAEL MUSEUM OF JERUZALEM (le-ta hrani tudi nekatere izdelke iz kolekcije NATURE DESIGN), je bil osnova za izdelavo velike skulpture in simbola morskega konjička Univerze na Primorskem.
Morski konjiček je simbol razvoja, moči, iskanja resnice in ljubezni, zatorej bodimo srečni, da je ta simbol slovenski in mediteranski.


39 PLASTIKA LABOD NOEMI

(11 cm x 15 cm x 4,5 cm, keramika, pozlata)

39
PLASTIKA LABOD NOEMI
PLASTIKA LABOD NOEMI PLASTIKA LABOD NOEMI PLASTIKA LABOD NOEMI


Posvečeno rojstvu Noemi ...
Mala plastika v podobi novorojenega laboda, je simbol nedolžnosti, neomadeževanosti, simbol bele Rajske ptice ...
Rojstvo človeka je kot simbol bisera, ki leži v bisernici na dnu morja. Biser predstavlja Boga, ki ga iščemo, zato je naše življenje igra resnice. Ko najdemo Boga v sebi, najdemo biser – “belo Rajsko ptico”.
Vsako rojstvo je sveto in ta bela ptica je posvečena vsem novorojenčkom na planetu, tudi naši Noemi z rojstnim dnem 2. 4. 2007.
Današnji božanski novorojenčki bodo zavladali zlatemu obdobju in spremenili bodo svet v ljubezen in čisto zlato!


40
21 PLASTIKA VENETSKA GOLOBICA

40 PLASTIKA VENETSKA GOLOBICA

(11 cm x 14 cm x 5 cm, porcelan, pozlata, raznovrstne glazure)


Podoba Venetske golobice je bila velikega simbolnega pomena za rast Slovencev. Venetsko golobico, tako kot Venetskega konja, najdemo že na prastarih umetniško oblikovanih posodah v obliki vedrice, tj. praznična posoda imenovana situla.


41
22 PLASTIKA ADRIANA

41 PLASTIKA ADRIANA

(15 cm x 7 cm x 7 cm, porcelan, pozlata, raznovrstne glazure)


Z njeno veliko monolitno plastiko Kogoj obogati preddverje plavalnih bazenov Mediteranskih iger – Split 1979, za katere Adriano ustvari kot maskoto. Zamisel zanjo se porodi znamenitemu Jacquesu – Yvesu Cousteauju, da bi družba zaščitila to živalsko vrsto, ki je konec 70-ih let v Sredozemskem morju izumirala. Adriano predstavi leta 1979 tudi Svetovni kongres industrijskega oblikovanja v Mehiki.


42 PLASTIKA PTIČEK HVALEŽNOSTI

(7,5cm x 12,5cm x 7cm, porcelan, pozlata, raznovrstne glazure)

42
PTIĆEK HVALE

Najstarejši spisi o človeku iz VEDANTE govorijo o ptici, ki je simbol naklonjenosti Boga do človeka. Za ptico je značilno, da v nedostopnih planinah išče božanski nektar, išče AMRITO – napoj nesmrtnosti, da bi ga prinesla človeku. Ptica simbolizira tudi moč, življenje, plodnost, ljubezen, hvaležnost ... Za vse, kar najde v naravi, se zahvaljuje.

PTIĆEK HVALE
PTIČEK HVALEŽNOSTI

Ptica spomladi splete gnezdo. Spleta ga v vrhu drevesa, v težje dostopnem kraju, kamor so povabljeni izbranci. To simbolizira družino, duhovnost človeka, simbolizira podobo Raja, najvišjega doma in verovanja. Ob vsem, kar naredi, se nenehno zahvaljuje in to izraža s svojim prečudovitim petjem.
Ptiček je simbol duše. Ta se pretaka iz telesa v telo do končnega spoznanja Raja. Pri Slovencih se tako ptiček s svojim zlatim glasom zahvaljuje in obenem spodbuja k ljubezni zaljubljenih. Prav zato mora imeti zlat kljunček. Ptiček se z žvrgolenjem zahvaljuje. Zahvaljujmo se tudi mi. Izkazujmo hvaležnost znova in znova.


43
PLASTIKA ENERGETSKI JEŽEK

43 PLASTIKA ENERGETSKI JEŽEK

(ø = 7 cm, keramika, raznovrstne glazure)


Ježek naj bi po starih izročilih izumil ogenj.
Gledano s stališča kozmične energije PRANE (prave ali čiste energije) so ježeve bodice kot antene koncentriranja energije in je tako jež kot OGENJ, ki z bodicami gleda proti nebu. Prav zaradi tega ima jež pri starih civilizacijah poseben pomen, še zlasti pri Irancih, Egipčanih in Afričanih.
Naš ježek je skupek raziskav različnih energij.
Njegova podoba ima v prvi vrsti 9 bodic, skupno pa 63. Če seštejemo števki števila 63, ponovno dobimo število 9. To pa je kozmično število – število, ki prinaša srečo.
V kmečki kulturi je jež prinašalec sreče, saj nabode rdeča jabolka, medtem ko se kotali ...
Kot tak je simbol in izumitelj kmetijstva.
Slovenski in evropski ježek je plemenita in lepa živalca, ki nas opozarja na varovanje narave, zatorej bodimo Slovenci ponosni nanj!


44
23 PLASTIKA MIŠKA

44 PLASTIKA MIŠKA

(3,5 cm x 7 cm x 1,5 cm, porcelan, pozlata, raznovrstne glazure)


Zlata miška je simbol sreče in duhovne komunikacije iz podzemlja v kozmičnem stvarstvu. Naša miška dobi navdih, ko Goriški muzej leta 1979 odkrije bronasto miško v naselbini iz rimskega obdobja na Mostu na Soči (iz 3.–4. stoletja).
Srebrna miška je bila prvotno simbol za najboljše literarno delo Srbije, Subotica iz obdobja Jugoslavije, leta 1980.
Tedy Kollek (nekdanji župan Jeruzalema) dobi srebrno miško v znak zahvale za samostojno predstavitev razstave OSKAR KOGOJ NATURE DESIGN v jeruzalemskem muzeju (The Israel Museum) leta 1990, ki so se je udeležili takratni slovenski politični predstavniki, in sicer M. Kučan, J. Strgar, A. Capuder in J. Kocjančič. The Israel Museum še danes hrani stalno zbirko Kogojevih izdelkov.
V kmečki kulturi še danes pomeni rek “srečati miško na polju” srečo in izobilje!
Ko sem sam z očetom Milanom oral zemljo, sem neštetokrat srečal miške, ki so mi prinesle SREČO.
Slovenska miška za SREČO!


GALERIJA OSKAR KOGOJ  NATURE DESIGN, Katjuša Kogoj Mužina s.p., Miren 125, 5291 Miren
telefon 00386 (0)5 395 42 00   fax 00386 (0)5 30 544 33   email oskar.kogoj@siol.net
VSE PRAVICE PRIDRŽANE OSKAR KOGOJ   |   IZDELAVA SPLETNE STRANI: CARPEDIEM d.o.o.