GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1973

TEHNIČNI PODATKI

pleksi steklo

ročno delo



Share with friends

Opis izdelka

NAKIT PARAPSIHOMETADESIGN


Oskar Kogoj je že na začetku svoje poti deloval intuitivno. Veliko se je ukvarjal z rokami, z njihovimi energijami, tudi oblikoval je skulpturo roke in jo posvetil ročno izdelanemu pohištvu.
Beseda mudra izhaja iz jezika sanskrt in pomeni kretnja, gib ali položaj. Največkrat predstavlja določeno pozicijo prstov in dlani, pa tudi obraznih kretenj ter položaja telesa. Namenjene so lajšanju različnih tegob, za psihično ali fizično moč. Po Kogojevo gre za znanje energij, ki jih ima roka. Po njegovi razlagi je palec bog, kazalec človek, ego, sredinec ogenj, prstanec zemlja, mezinec voda. To velja za desno roko, leva je posebna. Ko obe roki združimo, vzpostavimo energetske pretoke. Iz tega izhajajo tudi različni pozdravi, geste z rokami oz. prsti.
Nakit iz rdečega pleksi stekla je narejen ročno. Oblikovan je posebej za desno roko. Sestavlja ga 10 različnih kosov – 5 prstanov in 5 manjših prstanov, ki se nataknejo na prvi členek prstov.
Nakit je bil prvič predstavljen na Bienalu male plastike v Murski Soboti l. 1973, nazadnje pa v Sabbioneti (Italija), na razstavi Please me Fashion, l. 2010.

© 2019 Oskar Kogoj. All right reserved. / Production: MMStudio