GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0

O galeriji

Leta 1998 je v obnovljeni rojstni hiši matere Oskarja Kogoja v Mirnu pri Novi Gorici svoja vrata odprla prodajno-razstavna Galerija Oskar Kogoj Nature Design, specializirana trgovina in galerija z umetniškimi izdelki brezčasnega dizajna. Slovesnega odprtja Galerije se je udeležilo veliko ljudi. Med njimi je bilo mnogo znanih slovenskih kulturnih in političnih osebnosti. Galerijo danes vodita Oskarjevi hčerki, Katjuša Kogoj Mužina in Nataša Kogoj Komar.
Vstop v Galerijo je poseben, saj nas prostori očarajo na poseben način. Vsaka soba je nov svet, ki nosi, tako kot izdelki, spoznanje starih kultur in prastare simbolike. Oniks soba vibrira v značilni zeleni barvi žlahtnega kamna oniksa, ki prihaja iz tromeje med Pakistanom, Afganistanom in Iranom, na stropu in kaminu pa nas preseneti njegova imitacija. V kuhinjski sobi se na stropu razprostira poslikava z značilnim vzorcem idrijske čipke; v spominski sobi pa so predstavljeni Oskarjevi predniki in s tem del družinske zgodovine. V vseh teh sobah so razstavljeni Kogojevi čarobni, energetski izdelki, ki še tako bogatim prostorom dajejo posebno vibracijo in vabijo k občudovanju.

Poleg prodajnega dela je v Galeriji na ogled tudi manjša stalna zbirka razstavnih eksponatov. V eni izmed razstavnih sob je poleg bronastih skulptur stekleno Kolo sreče, po katerem se v zaprtem sistemu pretaka idrijsko živo srebro. Posebno energijo in božanskost prestavlja druga razstavna soba, v kateri se nahaja svet različnih kultur in civilizacij ter je v celoti poslikana, tudi z zlatom in s prahom iz poldragih kamnov. Stenske poslikave slikarja Iva Kisovca, mavričast strop, detajli in oblikovalski izdelki z globokim sporočilom ... so le grobo naštevanje v želji, da bi o umetniku povedali vse in da se o izvirnih izdelkih, povezanih s slovensko in svetovno zgodovino, tudi spregovori in pogovarja.


V Galeriji vam ponujamo ekskluzivne umetniške izdelke, ki so temelj večletnega raziskovanja, ročne izdelave, zahtevnih tehnoloških postopkov, klasičnega in sodobnega oblikovanja. Našli boste izdelke iz porcelana, keramike, stekla, lesa, kovine, brona, kamna … Vsi so slovenskega porekla, delo slovenskih mojstrov. K vsakemu izdelku je pridan certifikat o izvirnosti v slovenskem in angleškem jeziku, z obrazložitvijo simbolnega pomena posameznega izdelka.

Ponujamo izdelke, ki so primerni za osebna darila, namenjena obdarovanju ob različnih priložnostih, kot poslovna darila, ki so del poslovne kulture, strategije in poslovnih odnosov, ter protokolarna darila, ki se poklanjajo tujim državnikom ob uradnih obiskih.

Vsi izdelki so rezultat temeljitega, predvsem pa nam večkrat skritega in zelo napornega dela. Njihovo ozadje je zgodovinsko, izdelki nosijo vsak svoje sporočilo, globljo misel in vsem subverzivni pomen, čisto obliko in pozitivno energijo vdihne oblikovalec sam. Vemo, da so v njegovem širokem opusu del, ki so plod dolgotrajnega proučevanja in raziskovanja, zajeti zgodovina in dediščina Slovencev ter drugih civilizacij, pa tudi študije opazovanja narave, njenega čudežnega (po)ustvarjanja in na ta način bogatenje nas prek nje same.

»Opazovanje in občudovanje narave nista dovolj. Treba je poskušati doumeti njene skrivnosti in jih kot takšne prenesti v predmete,« pravi v enem izmed mnogih intervjujev. Prav iz narave se rodi ideja NATURE DESIGN, ki jo oblikovalec poveže oz. najde v kulturni dediščini.Ročno narejeni izdelki s svojo obliko in energijo bogatijo celotno Galerijo, obogatijo pa tudi vsakega našega obiskovalca. Odkrivanje lepote umetnosti je zdravilno za našo dušo. Pomaga nam, da se prerodimo, ponovno najdemo občutke in čustva, ki so v nas. Razvijanje estetske inteligence se lahko izkaže za vir regeneracije.

Poleg izdelkov, predstavljenih na spletnem mestu, si lahko vse izdelke ogledate in kupite v naši prodajno-razstavni Galeriji v Mirnu. V kolikor vam čas ne dopušča, vas bomo z veseljem obiskali na sedežu vašega podjetja, vam z veseljem svetovali prek telefona ali pa vam na vašo željo poslali najnovejši katalog in vam pripravili ponudbo po vaši želji.Lepo vabljeni, da nas obiščete v naši prodajni Galeriji v Mirnu, da se prepustite občutkom energij in poigravanju intuicije s simboli in pomeni. Tako se vam bo odkril delček sveta oblikovalca Oskarja Kogoja.
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio