GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0

Simbolika in sporočilo izdelkov

Vsak Kogojev izdelek ima svoje sporočilo, ki nas s svojo vsebino prebuja kot človeška bitja. Ko vidimo izdelek, nas spomni na nekaj lepega, v nas prebudi ljubezen, mir in harmonijo. Spodbuja nas k razmišljanju, kar sproži proces samozavedanja. Izdelke moramo uporabljati, koristiti, tako nas zdravijo in notranje obogatijo, če jim le mi to dovolimo.

Oskar Kogoj je bil že od malega tesno povezan z naravo, kjer je dobil odgovore na številna vprašanja. Njegova radovednost ga je vedno bolj vodila v ustvarjalnost. S proučevanjem starih civilizacij in zgodovine Slovencev je v svoje izdelke vpel tradicijo starih kultur in sodobnost, lepoto ter funkcionalnost. Eno z drugim je vodilo v nastanek umetnosti visoke kakovosti, v Oskar Kogoj Nature Design. Izdelki z elegantnimi in prefinjenimi linijami so delo slovenskih mojstrov, ki s tehnološko zahtevnimi procesi dosežejo vrhunsko kakovost. Izdelani so iz naravnih materialov, kot so les, steklo, porcelan, keramika, kovina, ročno izdelan papir …

Kogojevo oblikovanje je vedno imelo nek temelj, izhodišče. Najsi bo to oblika iz narave, izbran simbol, arheološki artefakt … Že v začetku svojega oblikovanja, tudi industrijskega, je svoje delo podkrepil s pomenom, z zgodbo, ki jo izdelek nosi. Je mojster oblikovanja in povezovanja različnih znanj ter ubeseditev le tega. Vsakemu izdelku pripada certifikat o izvirnosti v slovenskem in angleškem jeziku ter z obrazložitvijo pomena posameznega izdelka.

V svojih delih najpogosteje uporablja naslednje simbole in oblike:
Valovnica: Valovnico najdemo povsod. Narava išče svetlobo, kozmično energijo. Iz te prapodobe je tudi krščanstvo prevzelo ta simbol, ki predstavlja božje stvarstvo, boga. Vsakodnevno to lahko občutimo v telesu in smo tudi del tega. Na Vaški situli – ki je sveto pismo obdobja naših prednikov, najdemo tudi ta simbol.

Bistvo vsega je razvitje tistega dobrega, kar je v nas – skozi srce, misli, dejanja. Valovita črta valovnica je starodavno znamenje, ki ponazarja silo in moč. To je znamenje večne energije, ki jo je človek dojel in doživljal že v prazgodovini, zlasti potem, ko je postal njegov obstoj povsem odvisen od kulture polja.

Valovnica je še danes osnovna sestavina slovenskega ornamenta, kot je tudi vzorec na čipkah iz Idrije. Iz teh prvin, ki so nam jih zapustili davni predniki Veneti, je Oskar Kogoj oblikoval čaše na vitici. Ta vitica – pokončna valovnica nas spominja na mlado rast, na vinsko trto in je simbolična. Ne le to, da ima trta obliko vitice, temveč se je tudi trta sama nekoč imenovala vitica. Od nje izhaja tudi naziv za vino.Jajce: Simbol jajce ima za Oskarja izredno velik pomen. Iz jajca vse nastaja, simbolizira ponovno rojstvo ali nov začetek. In vanj se vse združuje. Krhkost jajca nas opozarja, da je treba ustvarjalno energijo skrbno negovati. Nova stvar se bo vsak čas izvalila iz lupine, ta lupina pa je naša podzavest. Kozmična sevanja iz jajčne oblike so zdravilna in samoohranilna. To so verjeli že v antičnih časih, saj so v amforah v obliki jajca shranjevali jedilna olja, vina, eterična olja … Oblika jajca je energetsko najbolj popolna oblika, ki izhaja iz vibrirajočega se kroga. Hkrati je splošno razširjen prastar simbol, ki ga najdemo skoraj v vseh preprostih in razvitih religijah sveta, v ljudskih izročilih in v različnih svetovnih mitologijah. Jajce ali lingam predstavlja simbol življenja, vstajenja, rodovitnosti, varnosti, ustvarjalnosti, upanja, aktivnosti, uspeh …
Krog s piko: Krog kot razširjena pika simbolizira popolnost, homogenost, odsotnost delitve. Simbolizira tudi čas, nebo, harmonijo, zaščito, večnost, neskončnost … Krog nima ne začetka in ne konca. Božanska ideja, neskončnost, se v popolnosti izraža v krogu in krogli, ki se numerično predstavlja v številu 10, ki simbolizira enost (= 1) v krogu (= 0). Število ena je bilo od nekdaj znamenje edinstva, enotnosti vsega stvarstva, čigar gospodar je en sam vsemogočni Bog. Krog s piko (enico) na sredi je tako simbol neskončnega, večnega Boga.


Kobaltno modra barva: Naravna kobaltno modra barva v kombinaciji s pravilno obliko sprošča pozitivno kozmično energijo in jo vibrira v vsebino, ki jo nato zaužijemo. Zato pravimo, da ima zdravilne učinke. Prav tako primesi kobalta v barvnem steklu ščitijo vsebino pred UV-žarki. Znani so uporaba in učinki te barve v kitajski veščini Feng Šui.© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio