GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1992

TEHNIČNI PODATKI

v = 19,3 cm

kristalin

ročno pihano steklo

Steklarska šola, Rogaška SlatinaDeli s prijatelji

Opis izdelka

ČAŠA TARTINI


Ob 300-letnici rojstva Giuseppa Tartinija, l. 1992, je bil Oskar Kogoj povabljen k sodelovanju. Prevzel je oblikovanje zunanje podobe, od originalnega plakata do plakatov posameznih prireditev, priložnostne znamke, do spominskih plaket in kozarcev, pokalov in steklenic, ter tudi violine. 
Kogoj je po znanih arhivskih podatkih oblikoval portret oz. profilno podobo Tartinija, ki je bila osnova za različne izdelke – pečat na steklenih izdelkih, priložnostna znamka, žig, žig za suhi tisk, plakat, plakete, relief portreta iz brona, pozlačene priponke … S tem je uspel dati obletnici Tartinija dodatno, umetniško in promocijsko dimenzijo, ki je takrat predstavljala nov dosežek na področju oblikovanja in je zbudila splošno pozornost in priznanje. Še enkrat več pa je Oskar Kogoj dokazal svoje vsestransko znanje oblikovanja. 
Eden izmed steklenih izdelkov je Čaša Tartini, ki ima na peclju tri obročke različnih dimenzij; na večji okroglasti čaši je aplikacija portretnega pečata.
Celoten projekt je koordiniral Kulturni in kongresni center Avditorij Portorož, ki ga je v tistem času vodila Fanči Kuhar.
Kogoj je za celostno podobo določil simbol in tip črke, kar je bilo prilagojeno različnim namenom tiskanih gradiv in spominskih predmetov (v večini iz stekla). Izdelki so bili narejeni v Steklarski šoli Rogaška Slatina, Steklarni Hrastnik, Steklarni Hrpelje; za polnjenje steklenic pa so poskrbele družine Markovič, Filak in Lisjak.
Celostna podoba 300-letnice rojstva Giuseppa Tartinija je na festivalu Zlati boben 1992 prejela nagrado Zlata paličica, ki jo je strokovna žirija utemeljila kot kvalitetno oblikovalsko realizacijo družine izdelkov Tartini v kategoriji celostnih podob. 

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio