GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1992

TEHNIČNI PODATKI

d = 58,5 cm

les

ročno delo

Vilim DemšarDeli s prijatelji

Opis izdelka

VIOLINA TARTINI


Ob 300-letnici rojstva Giuseppa Tartinija, l. 1992, je bil Oskar Kogoj povabljen k sodelovanju. Prevzel je oblikovanje zunanje podobe, od originalnega plakata do plakatov posameznih prireditev, priložnostne znamke, do spominskih plaket in kozarcev, pokalov in steklenic, ter tudi violine. 
Kogoj je po znanih arhivskih podatkih oblikoval portret oz. profilno podobo Tartinija, ki je bila osnova za različne izdelke – pečat na steklenih izdelkih, priložnostna znamka, žig, žig za suhi tisk, plakat, plakete, relief portreta iz brona, pozlačene priponke … S tem je uspel dati obletnici Tartinija dodatno, umetniško in promocijsko dimenzijo, ki je takrat predstavljala nov dosežek na področju oblikovanja in je zbudila splošno pozornost in priznanje. Še enkrat več pa je Oskar Kogoj dokazal svoje vsestransko znanje oblikovanja. 

Giuseppe Tartini je uporabljal tri violine. Edino ohranjeno violino danes hranijo v Tartinijevi spominski sobi v Piranu in je nastala v delavnici družine Amati v Bologni. Kogoj je v čast Tartiniju oblikoval violino, ki od Amatijeve odstopa v nekaterih detajlih – stranice, ključi, podbradnik, polž … Polž je doživel največjo spremembo, saj je perforiran, odprt in ni samo nakazan. Oblikovan je po palici Rame. Največja inovacija pa je bil trojni lok oz. obok, namesto enojnega, na stranicah violine. Ob tej priložnosti je Kogoj oblikoval tudi violo in violončelo z enakimi detajli. Godala je izdelal Vilim Demšar.

Celoten projekt je koordiniral Kulturni in kongresni center Avditorij Portorož, ki ga je v tistem času vodila Fanči Kuhar.
Kogoj je za celostno podobo določil simbol in tip črke, kar je bilo prilagojeno različnim namenom tiskanih gradiv in spominskih predmetov (v večini iz stekla). Izdelki so bili narejeni v Steklarski šoli Rogaška Slatina, Steklarni Hrastnik, Steklarni Hrpelje; za polnjenje steklenic pa so poskrbele družine Markovič, Filak in Lisjak.
Celostna podoba 300-letnice rojstva Giuseppa Tartinija je na festivalu Zlati boben 1992 prejela nagrado Zlata paličica, ki jo je strokovna žirija utemeljila kot kvalitetno oblikovalsko realizacijo družine izdelkov Tartini v kategoriji celostnih podob.  

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio