GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1989

TEHNIČNI PODATKI

industrijska proizvodnja

Share with friends

Opis izdelka

SMUČI MBX


Zgodba s smučmi MBX se je začela nekako tako, da je Kogoj nekoč prišel na sestanek k takratnemu direktorju Elana, Urošu Aljančiču, in mu predlagal, da oblikuje nove smuči. Aljančič se je strinjal. Kogoj je naročil v Elanu, da mu napravijo nekaj grobih osnov za smuči, da bo lahko nadaljeval s svojo zamislijo. Kogoj je potem doma oblikoval zgolj po svojem občutku, saj ni bil smučar. Izdelek so mu lakirali v lokalni tovarni Iztok v Mirnu, kjer so bili specializirani za poliestrsko prevleko. V tistem času so ravno delali omare za ameriško vojsko. Ta prvi vzorec danes hrani Mestni muzej Ljubljana, skupaj še z osmimi smučmi, od bloških dalje, ki jih je poklonil muzeju leta 2011.
Ko je Kogoj prinesel pokazat vzorec, je Aljančič sklical vse tehnologe. Smučka je dobesedno »zasijala«. Nad izdelkom so bili navdušeni, vendar se je pojavil dvom, kako tehnološko izpeljat izdelavo. Smučka je ostala v Elanu in nekaj časa se ni zgodilo nič. Ko pa so v Elan prišli na obisk Američani, je Aljančič izkoristil priložnost, jim predstavil projekt in jih tako navdušil, da so financirali razvoj.
»Še pred smučmi SCX so smučarsko sceno razburkale smuči MBX, ki so jih Elanovi razvojniki izdelali v sodelovanju s svetovno priznanim oblikovalcem Oskarjem Kogojem. Ta je nekoč izjavil. "Narava vse zaobli!” Smuči MBX so nastale na podlagi revolucionarne monoblock tehnologije, ki je omogočala povsem drugačno zasnovo. S svojo eliptičnostjo in elementi, ki potekajo neprekinjeno od robnika do robnika ter se ponašajo s prerezom brez vogalov, so povzročile pravo revolucijo v oblikovanju smuči. Tovrstna konstrukcija je smučarju omogočala, da je vse svoje reakcije še bolj neposredno prenašal na robnike, s čimer je smučka postala precej bolj vodljiva in natančna. Več o tej tehnologiji v Elanovem muzeju ...« (vir FB Elan Alpine Ski Museum)
Prednosti nove konstrukcije izhajajo predvsem iz njene eliptične oblike in zaobljenega repa, tehnološka novost pa je bila tudi obdelava zgornje obloge – dekor namreč ni tiskan, pač pa so barve globinsko vparjene v zaščitni sloj. Osnovne značilnosti MBX smuči so monoblock presek, stranski lok smuči širina smuči (90/64/80 mm), lahka lesena sredica in specifična oblika zadnjega dela.

© 2019 Oskar Kogoj. All right reserved. / Production: MMStudio