GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1990

TEHNIČNI PODATKI

v = 35 cm
V = 75 cl
industrijska proizvodnja

Share with friends

Opis izdelka

STEKLENICA OSTI JAREJ

Steklenica je bila oblikovana za Borisa Lisjaka iz Dutovelj, kjer se z vinogradništvom ukvarja že sedma generacija, že od leta 1836. Boris Lisjak je bil eden prvih slovenskih vinarjev, ki je že pred štiridesetimi leti začel s stekleničenjem vina. Svoje znanje je nadgradil z opravljanjem izpita za vinskega svetovalca, je član Reda svetega Fortunata in vitez prvega reda Slovenskega reda vitezov vina. Je tudi predsednik Konzorcija kraških pridelovalcev terana.
Napis na steklenici – šlo naj bi za zdravico ali napitnico na vrču iz prvega stoletja pred našim štetjem, najdenem leta 1911 v Škocjanu na Krasu in hranjenem v tržaškem muzeju – ta naj bi pripadal našim prednikom Venetom. Po nekaterih razlagah pomeni ostani mlad, zdrav, močan. »Osti jarej« je torej vzklik, ki nazdravlja ohranjanju življenjske moči. Kogojeva razlaga dodaja še »ostani BOG« – osta jareja – JA RA – bog RA.
Steklenica se iz okroglega tlorisa z rahlo vbočenim dnom nadaljuje v zožen »pas«, tako da tvori nekakšen podstavek in se nato nadaljuje v rahlo sploščeni ovalni obliki in se na koncu zaključi s krajšim vratom.
Vodoravno položena steklenica spominja na silhueto ribe (eden izmed simbolov v zgodnjem krščanstvu, v hinduizmu kot Matsya, avatar boga Višnuja itd.). Lokacija Krasa je nad morjem in se tudi tako navezuje na ribo.
Steklenica ima več napisov v nizkem reliefu:
Na podstavku: BORIS LISJAK DUTOVLJE / NATURE DESIGNE OSKAR KOGOJ
Na eni strani steklenice: OSTANI JAR (MLAD, ZDRAV) / (Osti Jarej) + izvirni napis
Na drugi strani steklenice: RIMANI GIOVANE (SANO) / BLEIB JUNG (GESUND)
Na dnu: 75 cl …
Steklenica je izdelana iz temnega (rjavega) stekla.

© 2019 Oskar Kogoj. All right reserved. / Production: MMStudio