GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1987

TEHNIČNI PODATKI

ameriški oreh

42 cm x 88 cm x 40 cm

pantograf, ročno delo



Share with friends

Opis izdelka

STOL VENETIA


S prodajo kolekcije Gervasonija Tarpac Data International (glej Kozmična kaplja) je bila kolekcija Nature Design dopolnjena še z nekaj novimi kosi. Podjetje se je pred tem ukvarjalo z izdelavo replik srednjeveškega pohištva iz kostanjevega lesa. Ko so se spoznali, je Kogoj oblikoval knjigo o kulturi kostanja in nov znak, moderniziran ank. Ob enem izmed prvih obiskov Oskarja Kogoja v Lucci mu je Tarcisio Pacini, ustanovitelj Tarpaca, predlagal, da bi oblikoval stol. Kogoj je bil na to že pripravljen. S seboj je prinesel miniaturo stola, ki ga je izdelal ročno iz korenine oreha. Tarcisio Pacini je bil v trenutku prevzet nad videnim. Še isti dan je začel z izdelavo in naslednji dan je bil prvi kos že končan.
Stole so izdelovali v tovarni v Brianzi, pokrajini blizu Milana v Italiji, kjer so imeli pantografski stroj, s katerim so v grobem izdelali stol, dokončali pa ročno. Prodajali so se po celem svetu.
Stol nima niti ene ravne površine – je kot skulptura. Naslanja se na simboliko egipčanske kulture. Sedalo ima na sredini prednjega dela izboklino, kar dovoljuje udobno sedenje samo na eni poziciji. Oblikovan je po človeškem telesu.

© 2019 Oskar Kogoj. All right reserved. / Production: MMStudio