GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0

Ročno izdelano

Izdelano v Sloveniji

100% naravni materiali

Pozlata iz 18 karatnega zlata

Brezplačna poštnina (pri nakupu nad 300€)

Izdelki s certifikatom o avtentočnosti

Brezčasni design s sporočilom

OPCIJE


Cena: 2.900,00 €

Količina:

V košarico
V primeru, da trenutno izbranega artikla ni na zalogi, vas bomo kontaktirali.
Dodaj na seznam želja
Deli s prijatelji

Opis izdelka

STOL VENETIA

(88 cm x 45 cm x 42 cm, orehov les)

V vseh civilizacijah je stol nekaj ključnega. Gre za odsev človeškega telesa, na nek način drugi del človeškega telesa. Vsako telo ima svojo senco. Stari Egipčani so verjeli, da je senca del Boga. To je bilo preneseno v vse poznane civilizacije, tudi Slovencem je bilo to poznano kot odtis človeka v materialih, v lesu in potem v izdelek, narejen po telesu: to ni bil stol za delo, ampak za meditacijo. V tem smislu se je ob raziskavah egipčanske kulture in Tutankamona pokazalo, da je ta umetnost šla čez podobo telesa v duhovni svet.

Stol Venetia nima niti ene ravne površine – je kot skulptura. Naslanja se na simboliko egipčanske kulture. Oblika stola je delno tudi odtis človeškega telesa; stol je torej oblikovan po človeškem telesu. Sedalo ima na sredini prednjega dela izboklino, kar dovoljuje udobno sedenje samo na eni poziciji. Ta povezava med levim in desnim je pravzaprav združenje moškega in ženske v smislu duha. Tako se naravne, preproste oblike povezujejo v celoto. Oblika je energija, oblika je narava, narava je božje stvarstvo.

Oskar Kogoj je stol Venetia oblikoval za italijansko podjetje Tarpac Data International že leta 1987, ko je svojo kolekcijo Nature Design dopolnil še z nekaj novimi kosi. Podjetje se je pred tem ukvarjalo z izdelavo replik srednjeveškega pohištva iz kostanjevega lesa. Ko so se spoznali, je Kogoj zanje oblikoval knjigo o kulturi kostanja in nov zaščitni znak, moderniziran ank.  Ob enem izmed prvih obiskov Oskarja Kogoja v Lucci mu je Tarcisio Pacini, ustanovitelj Tarpaca, predlagal, da bi oblikoval stol. Kogoj je bil na to že pripravljen. S seboj je prinesel miniaturo stola, ki ga je izdelal ročno iz korenine oreha. Pacini je bil v trenutku prevzet nad videnim. Še isti dan je začel z izdelavo in naslednji dan je bil prvi kos že končan. Stole so izdelovali v tovarni v Brianzi, pokrajini blizu Milana v Italiji, kjer so imeli pantografski stroj, s katerim so v grobem izdelali stol, dokončali pa ročno. Prodajali so se po celem svetu.

VSAK IZDELEK JE UNIKATEN IN ZARADI STRUKTURE LESA DRUGAČEN!

NA ZALOGI SAMO ŠE 2 KOSA!

Sorodni izdelki

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio