GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1975

TEHNIČNI PODATKI

bron 
v = 45 cm s podstavkom; 38 cm brez podstavka
ø = 29 cm

ročno delo (kamen, bron, porcelan)
industrijska proizvodnja (plastična masa - Ciciban)


Deli s prijatelji

Opis izdelka

BABILONSKI STOLP


Arhitekt Peter Kerševan, ki je tudi avtor znaka podjetja Ciciban, s katerim je Oskar Kogoj sodeloval (skupno okrog 100 projektov), ga je povabil k sodelovanju, ko je delal projekt za vilo v Miločerju za maršala Tita. V sklopu vile je želel imeti tudi fontano. Kogoj je prototip iz črnega kamna napravil lastnoročno ob nasvetih profesorja iz Italije, Silvana Bevilacqua. Fontana bi naj merila v višino 3-4 metre, vrtela bi se na osi, voda bi tekla z vrha navzdol. 
Kogoj je želel upodobiti Babilonski stolp, katerega podoba ni dokazana. V pomoč so mu bile srednjeveške risbe, sam pa mu je dodal stožčasto polžasto zavito obliko.
Kogoj z Babilonskim stolpom upodablja božja vrata in babilonsko civilizacijo, ki je božja vrata iskala na nebu, zato se je oddaljila od človeškega bistva. Tako opozarja, da se morajo človeške vrednote povsem svetu spremeniti. To delo je simbol civilizacije, ki je pozabila, da je človek božansko bitje. Ker pa se ni razvijala duhovno, temveč le tehnološko, je izumrla. Zgodovina se ponavlja … 
Projekt gradnje vile ni bil realiziran zaradi Titove smrti. Vse je ostalo pri načrtih, risbah, prototipih …
Kogoj pa je svoj dizajn uporabil kot igračo, ki jo je proizvajalo podjetje Ciciban. Narejen je bil odtis v plastični masi; igrača je bila votla in jo je bilo možno uporabljati na obeh straneh – po polžasti zasnovi je bilo možno spuščati frnikole, igrača pa je omogočala tudi ustvarjalno igro.
S tem dizajnom je sodeloval tudi na Bienalih male plastike (Budimpešta, Murska Sobota …). Kot del stalne zbirke ga najdemo v Muzeju likovne umetnosti v Budimpešti.
Ta izdelek je bil narejen kasneje v bronu in v porcelanu. Ekskluzivo za dizajn ima od leta 2014 Kolektor Group d.o.o. 
Skulptura je v osnovi sestavljena iz podstavka trikotne oblike in polžasto zavitega stožca s sedmimi zavoji, ki ga je moč zavrteti, saj je nataknjen na os. 

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio