GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1999

TEHNIČNI PODATKI

v = 12,5 cm

kristalinsko steklo
pozlata iz 18 karatnega zlata
ročno pihano steklo
 
Steklarska šola, Rogaška Slatina

Deli s prijatelji

Opis izdelka

ČAŠA GOLDONI



Oskar Kogoj je Caffè Florian na Trgu sv. Marka v Benetkah spoznal že kot študent. Kasneje je spoznal še takratno lastnico, Danielo Gaddo Vedaldi, ki je bila zelo naklonjena umetnosti in je prirejala razstave raznih umetnikov ter ga je na pobudo Sergia Pausiga in kuratorja Stefana Stipitivicha povabila k sodelovanju. Tako je leta 1997 nastala razstava steklenih izdelkov, vaz in kozarcev, ki jih je Kogoj posvetil znamenitemu Benečanu, Giacomu Casanovi, ob 200 letnici njegove smrti (1798 – 1998). Tej razstavi sta kasneje sledili še dve v Caffè Florian, leta 1999 in 2005. Stekleni izdelki, ki jih je Kogoj posvetil Caffè Florian in slavnim Benečanom, so bili več let del prodajnega darilnega programa kavarne Caffè Florian in tudi Galerije OKND.
Po uspešni zgodbi s slavnima Benečanoma, Casanovo in Marcom Polom, je Kogoj oblikoval še en kozarec, ki ga je posvetil Carlu Goldoniju, slavnemu pesniku, dramatiku in libertistu, ki se je rodil v Benetkah. 
Kozarec je izpihan v barvnem ali prozornem karakle (crackle) steklu, z barvnim ali pozlačenim portretom Goldonija kot pečatno aplikacijo na čaši. Iz oblikovanega dna kot podstavka se čaša trebušasto razširi; ob straneh sta oblikovani izboklinici, ki služita boljšemu oprijemu čaše. Rob kozarca je izvihan navzven. 
Kozarci so (bili) del prodajnega programa Galerije Oskar Kogoj Nature Design. V svoji ponudbi so jih imeli tudi v Caffè Florian na trgu sv. Marka v Benetkah.

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio