GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
2001

TEHNIČNI PODATKI

d = cca 35 cm
ročno delo
les, slonova kost, ebenovina, vibhuti

Deli s prijatelji

Opis izdelka

DIRIGENTSKA PALIČICA


V sezoni 2001/2002 je Slovenska filharmonija v Ljubljani praznovala 300-letnico svojega obstoja. Ob tej priložnosti je Oskar Kogoj poklonil mednarodno priznanemu slovenskemu dirigentu, prof. Urošu Lajovicu dirigentsko paličico. 
Leta 2002 je bil Uroš Lajovic sprejet tudi med Viteze slovenske dvanajstije Reda sv. Fortunata. 
Tanka lesena paličica je spravljena v dvodelno leseno nožnico, ki jo na obeh koncih ovija gumijast obroček. V držalo paličice je dodan vibhuti (sveti prah Sai Babe) in zakrit s koščkom slonove kosti in ebenovine. Paličica (in škatlica) je nastala iz naravno oblikovanega lesa resonančne smreke. Prepojena je z rožmarinovim oljem, ki prenaša vibracije; vibhutijeve spaja z dirigentovimi mislimi in magično vpliva na navdih, umetniški izraz. 

Red sv. Fortunata Slovenije je bil ustanovljen leta 1991, pred tem je deloval v okviru jugoslovanskega Reda. Deluje na socialno-karitativnem in kulturnem področju ter na vseh tistih področjih, ki izboljšujejo kakovost življenja. Osebnostim, institucijam in podjetjem, ki ne pripadajo Redu, podeljuje odličja in priznanja za njihov prispevek za boljšo kakovost življenja. Red sv. Fortunata se zavzema za dobre odnose med ljudmi in za kakovost življenja nasploh, pospešuje etiko in estetiko, skrbi za okolje in pospešuje vse dobro in lepo, deluje nadnacionalno, v duhu humanizma, ne glede na raso, vero in politično prepričanje. 

Posebnost slovenskega Reda je ustanovitev Častne dvanajstije Republike Slovenije in imenovanje Vitezov Reda sv. Fortunata leta 1994. To leto je bilo imenovanih prvih šest Vitezov: Štefan Špilak, Janez Bogataj, Jože Žagar, Oskar Kogoj, Drago Medved, Boris Lieber. Viteške insignije je podelil takratni predsednik Republike Slovenije Milan Kučan. Leta 2002 so sprejeli novih šest Vitezov: Uroš Lajovic, Rudi Bric, Miloš Kovačič, Janez Komljanec, Franc Grandovec, Janez Fajfar. 

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio