GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1985

TEHNIČNI PODATKI

les, bron

ročno delo



Deli s prijatelji

Opis izdelka

EGIPČANSKI VZGLAVNIK


Oskar Kogoj je že v sklopu formalnega izobraževanja in iz lastnih interesov spoznaval kulturno dediščino, ki je vezana na civilizacijski vzpon. Brez tega poznavanja ni dobrega oblikovanja. Rimljani so bili tisti, ki so uspeli razumeti antično in predantično civilizacijo in potem prenesti v njihovo kulturo vse, kar je bilo dobrega. Ko pa je spoznal egipčansko kulturo, je bil presenečen nad tem, kakšno spoštovanje so imeli do duš umrlih. Od svojega strica, nekdanjega duhovnika Oskarja Kogoja, je prejel Sveto pismo Stare zaveze in v njem je ključ za razumevanje – človek je zapustil raj, ko je napravil greh. V prenesenem pomenu to pomeni, da je bil človek najprej bog, vsi so bili bogovi. Po Sai Babi jih je bilo 3 milijone po celem svetu. Potem pa so začeli grešiti in se razvijati v civilizacijo, kot jo poznamo danes.
Pa-Henoh (Keopsova piramida) skriva v sebi zapečatene skrivnosti, ki jih je zapečatil Keops. Danes prihaja do raziskovanj, kako je bila piramida ustvarjena. Zaenkrat smo še predaleč od duhovne vrednote človeka, ki je bila zapuščena zaradi materialnosti. Znova pridemo do spoštovanja umrlih v egipčanski kulturi in načina pokopa. Gre za cel proces, obsežne rituale, obredne predmete, čaščenja in verovanja.
Kogoj je vse to pričel raziskovati že v času študija v Benetkah in kasneje je enega izmed predmetov poustvaril – podstavek za glavo umrlega je namenil meditiranju živega. Elipsoidna osnova podstavka se oži v višino in potem spet razširi v elipso, rahlo usločeno, da zaobjame naslonjeno glavo oz. vrat. 

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio