GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1966

TEHNIČNI PODATKI

les
ročno delo

Deli s prijatelji

Opis izdelka

IGRAČA RDEČI PREDMET



Oskar Kogoj je oblikoval Rdeči predmet kot otroško igračo pri profesorju Gianpaolu Palatiniju na Scuola Ai Carmini v Benetkah in na njenem Istituto Statale d´Arte – Corso superiore di Disegno Industriale. Iz raziskovalne naloge je nastalo diplomsko delo. Osnova je bila kocka, kubus iz katere se je razvila sedalna površina. Na šoli so imeli tudi psihologa, s pomočjo katerega so bile narejene analize z vseh aspektov, da bo ta predmet res služil otroku, da se razvija, ko raste. Narejen je bil lesen prototip s pomočjo mojstra mizarja, s konceptom izdelave iz sodobnega materiala, v tem primeru vpihana umetna masa oz. plastika, kar bi zagotovilo manjšo težo in s tem lažje rokovanje za otroke. Rdečo barvo je napravil en obrtnik po stari beneški tradiciji, ki je izhajala iz etruščanske. Barva je bila narejena prav z namenom, da se pobarva ta predmet, igrača, z originalno beneško oz. etruščansko barvo. »Rusa« barva je bila značilna tudi za fasade hiš na Primorskem, ker je bila dodana rdeča zemlja.

Igrača je omogočala nadgradnjo. Najprej je bil en stolček, potem dva, trije … dodatni deli so omogočali sestavo samokolnice, nosil. Skratka, cela serija funkcij, ki so omogočale »rast in razvoj« izdelka in tudi otroka ter njegovih ročnih in umskih spretnosti.
Igračo v osnovi sestavljajo trije deli – sedalni del, os kot povezovalna letev in kolo. Več kosov osnovnih elementov omogoča različne načine uporabe in s tem spodbujajo ustvarjalno razmišljanje.   

Igrača je primerna tudi za operativno fazo otrokovega mišljenja (od 7. do 11. leta) in omogoča socialno igro, ki razvija in utrjuje osnovna pravila življenja oziroma vključevanja posameznika v družbo. Predstavlja prostorsko rešitev otrokovega bivanja v okolju, saj omogoča s pomočjo enostavnih elementov sestavljanje vrste igrač prirejenih otrokovi velikosti. To so kontejner, stol, samokolnica, dvokolnica, nosila, avtomobil ali voziček, splav ali različne fantazijske mobile. 
Kogoj je izdelek sprva predstavil v podjetju Baby Mark iz Milana, ki ga je vodila dr. Teresa Mattei Muzio, kjer so ga zaposlili takoj po študiju, da oblikuje celostno podobo podjetja. Predstavljen in nagrajen je bil tudi na svetovnem natečaju za otroško igračo v Milanu, kar je bilo izreden uspeh glede na svetovno konkurenco. Izdelek je bil nato ponujen podjetju Lego, kjer so bili zelo navdušeni, vendar so sklenili nadaljevati svojo pot s programom kock. Kasneje je bil izdelek ponujen tudi Cicibanu, za katerega je Kogoj oblikoval celo serijo igrač, vendar bi tudi zanje bil prevelik tehnološki in finančni zalogaj. 
Izdelek je bil večkrat nagrajen, l. 1969 nagrada revije Abitare in podjetja Baby Mark v Milanu, Italija in l. 1973 nagrada "Dobra igrača" v Ulmu, Nemčija.

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio