GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1996

TEHNIČNI PODATKI

v = 25-30 cm

kristalinsko steklo s pozlato
ročno pihano steklo

Steklarska šola, Rogaška Slatina



Deli s prijatelji

Opis izdelka

KELIH BL. ANTONA MARTINA SLOMŠKA



»Blaženi A. M. Slomšek je bil velik duhovni učitelj ter buditelj slovenskega naroda. Znan je njegov rek iz celovške pridige: »Kakor je moja prva beseda Slovenija bila, naj tudi moja poslednja beseda Slovenija bo!« Prvi obisk papeža Janeza Pavla II. v samostojni državi Sloveniji je bil posvečen z vročitvijo tega kristalnega, pozlačenega keliha, iz rok duhovnika Mihaela Hermana, 16. maja 1996, prav iz Ponikve, Sloma, kjer se je rodil A. M. Slomšek. Kristalni kelih je oblikovan s prastarimi simboli iz »Ved« in tudi starokrščanskimi simboli, trojedinega Boga, Očeta, Sina in sv. Duha, kot je pri Slo-Venetih, Tribožjat, Trimožjat: Triglav! Sv. Slomšek, spiritual dekan, kanonik, opat, tako ostaja simbol slovenskega duhovnega življenja.«
S temi besedami je Oskar Kogoj pospremil ta svečani kelih. Izdelana sta bila samo dva kosa. Enega je prejel Janez Pavel II., drugega pa kardinal dr. Franc Rode. 
Po Slomškovi beatifikaciji leta 1999, mu je Kogoj posvetil tudi vino, ki ga je opremil s preroškimi besedami: sv. Anton Martin Slomšek. Vino je bilo pridelano po stari primorski tradiciji na družinski kmetiji Roberta Čečka iz Prvačine.
Kelih oblikovno zaznamujejo trije deli. Spodnji del oz. podstavek je zvončasto oblikovana modra čaša s tridelnim zaključkom na vrhu ter s pozlačenim portretom Slomška in posvetilom papežu Janezu Pavlu II. Srednji del je rdeče barve in sestavljen iz treh navpično povezanih kroglic, ki se nadaljujejo v široko razprto polkroglasto čašo s pozlato na vrhu. Modra barva je barva modrosti, rdeča barva je barva akcije, žrtvovanja, krvi, tudi Kristusove, zlata barva pa je barva prehoda iz zemeljskega v božansko. 

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio