GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1999

TEHNIČNI PODATKI

kozarec za pivo v = 24,3 cm
kozarec za penino v = 21 cm
kozarec za vodo v = 16,5 cm
kozarec za škampe v = 13,4 cm
kozarec za whisky v = 13,4 cm
kozarec za belo vino v = 12,7 cm
kozarec za rdeče vino v = 12,7 cm 

kristalin

ročno pihano steklo

Steklarska šola, Rogaška Slatina



Deli s prijatelji

Opis izdelka

KOLEKCIJA 2000


Leta 1999 je na pobudo direktorja Steklarske Šole v Rogaški Slatini, Branka Puclja, nastala kolekcija posvečena Rogaški Slatini. Rogaška Slatina dobi ime po hribu v obliki roga, v notranjosti katerega so razni minerali, zaradi katerih voda postane zdravilna. Oskar Kogoj je skušal ujeti v notranjost peclja kapljico kobaltno modre barve, ki je tudi zdravilna, in jo speljati skozi vibracijo (obročki) do vrha. Nekako tako, kot se »razvije« pivo proti vrhu kozarca, ko ga natočimo. Kot večkrat rečemo pivu pir, to nakazuje na ogenj, ki ga ima pijača v sebi. V majhnih količinah je celo zdravilna. Naši davni predniki so jo imenovali »ol« in so jo uporabljali za duhovni vzpon. Tudi hrana lahko pomaga našemu telesu, da se dvignemo. Pretiravanje pa seveda vodi navzdol.
Oblikovno in tehnološko izjemno zahtevna kolekcija kozarcev, katerih posebnost je v dno vpihana kobaltna pika, ki v nevidnem svetu energij absorbira pozitivnost, je zasnovana na poznavanju vibracij oblike, stekla, kobalta in razmerij med znanji Ved in zdravilstvom.
Kozarci, ki na prvi pogled delujejo robustni, so taki zgolj v podstavku in peclju. V peclju, ki se zaključi s tremi »obročki«, je vpihana kapljica modre kobaltne barve; čaša je v nadaljevanju zelo tanko izpihana in pod robom ima še eno kaneluro (žlebič).   

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio