GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1995

TEHNIČNI PODATKI

žganje v = 18 cm
prošek v = 22 cm
rdeče vino v = 24,5 cm
viski v = 10 cm
voda v = 22 cm
belo vino v = 25,5 cm
peneče vino v = 28 cm

kristalin

ročno pihano steklo

Steklarska šola, Rogaška Slatina



Deli s prijatelji

Opis izdelka

KOLEKCIJA BAKO


Kolekcija kozarcev je posvečena Bachusu, bogu vina. V antičnih časih je veljalo vino za nekaj svetega. Zaužili so pol kozarčka, da jim je pomagalo preit v meditacijo, sveto opravilo. Sledi tega lahko najdemo tudi v cerkvenih obredjih, raznih iniciacijah ipd. Imelo pa je seveda tudi svojo drugo plat, ki se je pokazala ob preveliki količini zaužitega vina. 
Oskar Kogoj se spominja časov, ko je obiskoval Branka Puclja, direktorja Steklarske šole v Rogaški Slatini. Pucelj je imel navado, da je na sestanku postregel s pol kozarčka šampanjca in ne s kavico, kot je to sicer v navadi. Ampak taka je bila njegova navada. Kogoj je zato posvetil kolekcijo njemu, saj je sodeloval pri razvoju njegovih kolekcij in spodbujal steklarske mojstre. Nekoč je Kogoj pripeljal tudi Izziko Gaona, takratnega vodjo izraelskega muzeja v Jeruzalemu, saj so želeli iz Steklarske šole narediti svetovno šolo, vendar se je zadeva na ministrstvu ustavila. 
Osnovna oblika kot izhodišče za kolekcijo je jajce, v nekaterih kozarcih postavljena pokonci (npr. belo vino), v drugih leže (npr. rdeče vino), ki je postavljeno na dolg, tanek pecelj. Krhkost peclja simbolizira življenje, ki izhaja iz jajca. 
Vsak predmet, funkcionalen ali umetniški, mora imeti svoje sporočilo, ki pa mora biti duhovno. Kogojeva dela so najprej »kiparska« dela, ki se potem glede na potrebe prilagodijo, tudi industrijski proizvodnji. V primeru majhnih unikatnih serij in ročnega dela gre za male plastike. Tudi v kiparskih delih so semantična sporočila, tudi ezoterična.

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio