GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
2001

TEHNIČNI PODATKI

v = 11 cm

kristalin

ročno pihano steklo

Steklarska šola, Rogaška Slatina



Deli s prijatelji

Opis izdelka

KOZARCI "MIŠA MOLK"


Ob oblikovanju nagrade za Emo, si je Miša Molk zaželela tudi posebno darilo, ki bi ga odnesli s seboj na Eurosong na Dansko. Oskar Kogoj je oblikoval posebne kozarce za whiskey, za katere je navdih dobil po kozarcih, ki jih je dobil v dar ob svoji razstavi na Danskem v 70. letih. 
Izhajali so iz legende o danski kraljici iz 15. stoletja, ki ni pila alkohola, zato je svojemu pihalcu stekla naročila, naj ji izdela kozarec, ki bo vedno videti poln, četudi bo v resnici prazen. V tem je Kogoj našel navdih in povezavo. 
Kozarci sicer niso podobni originalnim; vdihnil jim je leden občutek, saj so taki, kot bi bili narejeni iz ledu. Kozarec stoji na votlem peclju, ki se razširi v okroglo čašasto obliko. Zračni mehurček v peclju daje občutek, da je kozarec poln. Čaša je narejena po stari antični tehniki karakle, ki je pogosto del Kogojevega dizajna. Steklo daje videz razpokanega ledu, zdrobljenega stekla. Tako tudi pri čaši podvomimo o vsebini. Tak efekt nastane, ker v eni vmesni fazi izdelek povaljajo v žagovini in še enkrat dajo v peč. Izdelavo kozarcev je vodil Mihael Kolar, direktor Steklarske šole. 
Čaša tega nizkega in širokega kozarca v obliki cveta simbolično opozarja, da lahko žgane pijače spijemo samo toliko, kolikor ponuja en sam cvet. Gre za načelo, da sta pri nazdravljanju bolj kot pijača pomembna prava energija in radostno vzdušje.  
Kozarce je poimenoval po Miši Molk zaradi truda, ki ga je kot urednica razvedrilnega programa TV Slovenija vložila v prireditev za izbor slovenske pesmi za Evrovizijo, ter zaradi podobnih življenjskih nazorov. 

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio