GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
2000

TEHNIČNI PODATKI

v = 12,5 cm

prozorno in barvno steklo

industrijska proizvodnja

Steklarska šola / Steklarska Nova, Rogaška Slatina



Deli s prijatelji

Opis izdelka

KOZARCI PENTAGRAM



Po uspešnem sodelovanju z Založbo Rokus in Darili Rokus konec 90. let, ko je Oskar Kogoj zanje oblikoval prodajno zelo uspešno Meditacijsko skodelico v kobaltni barvi, je v začetku novega tisočletja oblikoval še kozarce Pentagram.
Zlata zvezda je zlata zvezda petih elementov, sonce vseh bitij, genij stvarstva. Leži na dnu morja, povezuje se s planetom Zemlja in planetom duhovnosti, z duhom. Iz nje nastaja seme vseh bitij. Pentagram je (najmočnejši) znak sreče, zdravja, ustvarjalnosti, duhovnosti, genialne zamisli po Paracelsusu in petih elementov, ki tvorijo celoto. Zunanji pentagram in notranji se numerološko pretvarjata v število ena (5 + 5 = 1), ki simbolizira Boga. Zunanjih pet elementov predstavlja pet resnic: ljubezen, resnico, pravilno delovanje, mir, nenasilje. Ljudje se morajo ponovno združiti v ljubezni, bratstvu in enotnosti.
Zvezda povezuje elemente (sanskrtskega) oma in elektromagnetne valove, ki se z vseh njenih krakov stekajo v njeno središče. Ta veliki piramidni simbol – pitagorejcev, energije, moči, Boga – je ena prvih vodnih praoblik in sinteza komplementarnih sil. Upodablja zlato zvezdo ali zvezdo sonca iz morja, neusahljivi vir energij, izvir življenja, božansko iskro, ki razvija duhovno in materialno. Človek jo ustvarja s tretjim očesom, torej z notranjim uvidom in modrostjo.
Kozarci Pentagram so bili narejeni iz barvnega ali prozornega tankega stekla. Delujejo zelo lahkotno in nežno. Kogoj je svojo zvezdo oz. pentagram umestil na dno kozarca. Za njihovo proizvodnja je skrbela Založba Rokus oz. Darila Rokus. 

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio