GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1985

TEHNIČNI PODATKI

orehov les

126 cm x 76 cm x 4 cm

ročno delo





Deli s prijatelji

Opis izdelka

KOZMIČNA KAPLJA


Oskar Kogoj je bil postavljen pred velik izziv, ko je začel sodelovati s Pierom Gervasonijem, lastnikom Germe, da napravi nekaj novega, kar bi naj povezalo tudi novo ime, novo podobo podjetja. Kolekcija se je sprva imenovala Oskar Kogoj Collection, potem pa se je dopolnila in preimenovala v Nature Design. 
Pojavilo se je vprašanje, kako napraviti nekaj novega v lesu. Les ima samo »ravne oblike«, med tem ko mi živimo v naravi, še posebej Miren je tak primer, skozi katerega se vije reka Vipava, ki ustvarja meandre, krivulje. Kogoj je tako prišel na idejo, da les ustvari v podobi vode, kapljice. Vodo je polival na stekleno ploščo in ko je voda ustvarila določeno obliko, jo je Kogoj vzel za osnovo mize. Ta oblika aludira na duhovno življenje človeka, na unikatnost človeka. 
Les mehkih, zaobljenih linij, je predstavljal takrat revolucijo v procesu proizvodnje. Z današnjo tehnologijo je to drugače. Kolekcija je bila prava senzacija, o kateri so poročali svetovni mediji. Prirejenih je bilo več razstav, med drugimi tudi v palači Ca' d'Oro v Benetkah. 
Gervasoni, ki se je sprva ukvarjal s pletenim pohištvom in izdelki, je želel novo, popolnoma drugačno kolekcijo pod okriljem novega podjetja, Germa. Zanimanje za pleteno pohištvo je začelo upadati. Zagon novega podjetja, z novo ponudbo, drugačno zgodbo, pa je zahtevalo ogromno investicijo, ki je skupaj še z nekaj napačnimi odločitvami pripeljalo lastnika do tega, da je kolekcijo prodal podjetju Tarpac Data International iz Lucce. 
Masivna lesena plošča v obliki razlite vodne kaplje je postala osnova za mizno ploščo in stensko skulpturo. Po skoraj treh desetletjih iz te oblike nastane tudi ogledalo.  

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio