GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1987

TEHNIČNI PODATKI

d = 88,5 cm
ročno kovano jeklo
nerjaveče jeklo
STO Ravne (Železarne Ravne), Ravne na Koroškem

Deli s prijatelji

Opis izdelka

MEČ MIRU




Pobuda za sabljo in meč je prišla s strani Roberta Roda, kustosa Etnografskega centra v Ferrari v Italiji, ki je raziskoval Amazonke. Sablje in meči so povezani tudi s kulturo zena in šaolinskimi borilnimi veščinami, kjer pa orožja niso smeli uporabiti za hudodelstvo. Ko se orožje uporabi v vojni, duhovni nauk, religija pade. Duhovnost je mir, nenasilje, ljubezen, resnica in pravilno delovanje. 
Roberto Roda je Kogoju izročil leseno sabljo in meč, ki se ju danes uporablja za vadbo, urjenje, razvijanje človeškega telesa, z namenom, da jih Kogoj preoblikuje in da bi jih potem podarili šaolinskim vadbenim centrom in inštitutom. Roda je lesen meč in sabljo uporabil tudi na fotografijah za namene izdaje monografij. Leta 1993 je bila ena serija fotografij napravljena tudi na gradu Snežnik, kjer je Kogoj razstavljal.
Za potrebe Galerije sta bila meč in sablja kasneje izdelana iz nerjavečega jekla v STO Ravne. 

Simbol miru prastarih kultur Halštata Evrope iz nerjavečega jekla, kulture situl iz 6. stoletja pred našim štetjem, katere nosilci so bili Slo-Veneti, naši davni predniki KARANTANCI, današnji Slovenci. 
Danes je ta simbol povezan s sodobnim človekom, ki s posebnimi tehnikami kulture Zen, borilnimi veščinami in meditacijo išče samega sebe. Današnji človek raziskuje svojo zgodovino, da bi bolje razumel, kako naprej v iskanju resnice, dobrote, lepote in vrednot pravičnosti za človeški rod. Kultura jekla je v Sloveniji med najstarejšimi na svetu, zatorej izdelek koroških mojstrov jekla kot kulturni mejnik VITEŠKEGA MEČA MIRU Slovenije za iskanje miru in nenasilja! Protokol R. Slovenije ga je poklanjal v simbol miru, ravnovesja, tradicije in ljubezni.  
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio