GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
2004

TEHNIČNI PODATKI

srebro, 18K zlato

ročno delo

Fucina Longobarda Mazzola, Videm, Italija



Deli s prijatelji

Opis izdelka

REKTORSKA VERIGA



Leta 2004 je Oskar Kogoj na pobudo tedanje rektorice Univerze na Primorskem, dr. Lucije Čok, oblikoval rektorsko verigo. Kogoj je za simbol UP predlagal morskega konjička.  
Morski konjiček živi na dnu najčistejših predelov slovenskega in svetovnih morja. Ohranja se kot biser slovenskega morja, zato mu je na glavo posadil krono. Morje je za našo državo velikega pomena. Kdor je namreč povezan z morjem, je povezan s svetom ... Morski konjiček izpod Devinske pečine, ki ga je ujel prijatelj iz Jeruzalema, pokojni Izzika Gaon, je bil osnova za izdelavo stiliziranega morskega konjička. Morski konjiček je simbol razvoja, moči, iskanja resnice in ljubezni. Najbolj tipični lastnosti morskega konjička sta namreč pokončna drža in samozavest, to pa naj bi bili tudi odliki slehernega uspešnega študenta ali študentke.
Na Univerzi so se z njegovim predlogom strinjali in zato je oblikoval rektorsko verigo ter ostale aplikacije s podobo morskega konjička – uhane, priponke, kljuko, skulpturo. Členi pozlačene srebrne verižice so v obliki morskih konjičkov, ki jih povezuje medaljon z logotipom Univerze na Primorskem. Protokolarna rektorska veriga in druge aplikacije so bile poklon Univerzi s strani Kogoja in Vladimirja Humarja, ki je financiral rektorsko verižico. 
V naslednjih letih je oblikoval tudi skoraj 3 metre visoko skulpturo morskega konjička iz medenine, ki naj bi postala donacija Rotary cluba Portorož, vendar ker Kogoj ni dočakal plačila honorarja, je skulpturo umaknil. 
Del redne prodajne ponudbe Galerije Oskar Kogoj so pozlačene priponke (TUKAJ) in male skulpture iz porcelana (TUKAJ)
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio