GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1972

TEHNIČNI PODATKI

100 x 70 cm

plastika
grafično oblikovanje, termična obdelava

Simpla, Videm, Italija



Deli s prijatelji

Opis izdelka

PLAKAT BIO 5



Oskar Kogoj se je z raznimi plastičnimi masami in njihovimi značilnostmi, zmogljivostmi do potankosti seznanil v Meblu, ko so iskali možnosti za razvoj počivalnikov, ki jih je oblikoval. Za tisti čas novodobni materiali so dopuščali ogromno možnosti. S termično obdelavo so nastajale oblike, ki jih drugi materiali niso dopuščali. 
Kogoj se je prijavil na natečaj za izbor plakata za 5. bienale industrijskega oblikovanja v Ljubljani leta 1973. V tem primeru so na segreto orodje z vakumom pritisnili plastično ploščo in tako je nastal 3D plakat. To je bilo v tistem času nekaj zelo inovativnega, modernega, revolucionarnega. Vendar pa je tak plakat bilo težko pošiljati oz. prenašati, saj je bil večjih dimenzij. 
Orodje so izdelali mojstri iz takratnega podjetja Vozila Gorica, plakati pa so se izdelovali v Italiji. Pri oblikovanju se je Kogoj držal pravila, da je oblika likovno čista in ima jasno sporočilo. Relief številke 5 na plakatu je obkrožal tisk napisa imena, kraja in datuma dogodka: 5 bienale industrijskega oblikovanja the 5th biennial of industrial design 5 bijenale industrijskog oblikovanja ljubljana jugoslavija 9. 4. – 22. 4. 1973 gospodarsko razstavišče. Plakat ima tudi »okvir«, ki je narejen na enak način kot osrednji motiv plakata, številka 5. Na spodnjem robu okvirja je napisan proizvajalec (simpla udine) ter oblikovalec (design oskar kogoj). 
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio