GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1971

TEHNIČNI PODATKI

žlica d = 20,2 cm
vilice d = 20,1 cm
nož d = 20,2 cm
žlička d = 15,1 cm

plastična masa 
industrijska proizvodnja



Deli s prijatelji

Opis izdelka

PLASTIČEN JEDILNI PRIBOR


Oskar Kogoj je sprva oblikoval prototip iz pleksi stekla, ki ga je predstavil tedanjemu direktorju podjetja Poligalant, g. Benjaminu Besednjaku. Podjetje je bilo takrat pripravljeno izdelat orodja za brizganje plastičnih mas. Ekipa različnih profilov, dr. Anton Trstenjak, Andrej Frančeškin, Janko Sušnik, Tomaž Beltram … je pripravila orodje in projekt, ki je bil revolucionaren tudi v svetovnem merilu. Omogočal je hitro, poceni proizvodnjo in končnemu kupcu cenovno dostopen izdelek. Kogojev prototip ni potreboval nobenih dodelav, kot je to običajno v procesu pred proizvodnjo. 
Napis na originalni embalaži je v slovenskem in angleškem jeziku:
»Jedilni pribor, ki vam ga predstavljamo, je prvi pri nas izdelani pribor iz plastične mase. Narekoval ga je moderen koncept uživanja hrane. Njegov oblikovalec je designer Oskar Kogoj. Izbira barv pribora je bila osnovana na ekspertizi dr. Antona Trstenjaka o odnosu človeka do barve ter vpliva barve na človekovo psihično počutje. Pribor se izdeluje v treh osnovnih barvah: rdeči, rumeni in slonokoščeni. Te imajo poleg ugodnih učinkov na organizem tudi dekorativno vlogo na pogrnjeni mizi. Najprimernejša plastična masa je bila izbrana na osnovi ekspertize dipl. ing. Tomaža Beltrama in ustreza naslednjim zahtevam: popolna atoksičnost, temperaturna obstojnost nad 100°C ter maksimalna trdnost in žilavost. Pribor je bil razstavljen v Moderni galeriji v Ljubljani ter v Goriškem muzeju v Novi Gorici.« 
4-delni jedilni pribor iz plastične mase je sestavljen iz žlice, noža, vilic in male žličke. Ročaj žlice, žličke in vilic je na zgornji stran vdolben; žlebiček poteka vse do razširjenega prednjega dela. Ročaj noža je enakomerno zaobljen na obeh straneh. Pribor je namenjen večkratni oz. vsakodnevni rabi. Vsak kos ima na spodnji strani ročaja napis kogoj design in poligalant nova gorica.
Kot del stalne zbirke ga najdemo v Muzeju umetnosti v Filadelfiji

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio