Opis izdelka
POSODA CIGANKA
Koroške železarne so veljale za izjemen primer tehnologije obdelave jekla v svetu. Tudi sama tradicija obdelave jekla je večstoletna. Kmalu po tem, ko se je Kogoj spoznal s tedanjim direktorjem STO dipl. inž. Marjanom Senico, so že stekle priprave na proizvodnjo izdelkov iz jekla po Kogojevih oblikovnih zamislih.
Že pred njegovim prihodom na Ravne so tam ulivali sklede in bosanske lonce, tj, posodo za kuhanje in pečenje na prostem. Obojemu je dopolnil obliko. Kogoja je zanimalo, zakaj stare civilizacije po vsem svetu uporabljajo lonce čebulaste oblike in ne takih z ravnimi stenami. Ugotovil je, da je krivulja, ki jo orišejo stene teh posod, del valovnice, radiostezijske meritve pa so pokazale, da imajo jedi, kuhane v taki posodi, več pozitivne energije, so bolj zdravilne, kot če se kuhajo v posodi z ravnimi stenami. Tako je Kogoj pri tej obliki ohranil krivuljo na obodu ter vodoravno elipso v obliki. Postavil jo je na tri visoke noge, ki se jih lahko demontira. Ročaji so podaljšek izvihanega roba posode. Popolnoma prilegajoča pokrovka ima na vrhu ročaj v obliki kroga. Jed iz skupne sklede priča o neki zgodovini, ko so tovrstne stvari bile del posebnih obredov, srečevanj, druženj. Ker gre za posebne priložnosti, mora biti tudi posoda, v kateri se kuha jed, plemenite oblike in iz plemenite snovi. V tem primeru gre za plemenito jeklo.