GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
2004

TEHNIČNI PODATKI

orehov les, pozlata
d = cca 80 cm
ročno delo


Deli s prijatelji

Opis izdelka

PRVO PERO


Pisatelju in akademiku Dragu Jančarju so 11. 11. 2004 podelili "prvo pero", nagrado, ki jo je ustanovil knjižni klub Svet knjige ob svoji 30-letnici. Nagrado naj bi bienalno podeljevali najboljšemu slovenskemu pisatelju, pesniku ali dramatiku, dobitnika pa bi, kot je takrat dejal direktor Sveta knjige Bojan Kuhar, izbirala "največja žirija na svetu" - bralci. Leseno skulpturo peresa, ki ga je oblikoval priznani slovenski oblikovalec Oskar Kogoj z radiostezijsko modelirko, so podelili v ljubljanski Mestni hiši. 
Oskar Kogoj je oblikoval več peres. Gre za posebne oblike, ki omogočajo lažji prenos misli iz možganov, filozofije, iz srca … v pisavo. Pisava je izredno pomembna, še posebej z vidika grafologije. S peresom zapisujemo misli, v simbolnem smislu je pero prispodoba modrosti, prispodoba za tistega, ki zna ubesediti in zapisati to, kar mislimo in čutimo, pa mnogokrat ne znamo izraziti.
Lesena skulptura peresa je v obliki ptičjega peresa s pozlačenim detajlom, ki ponazarja konico, ki se jo pomaka v črnilo. 

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio