GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1989

TEHNIČNI PODATKI

zlato

ročno delo



Deli s prijatelji

Opis izdelka

RAJSKA PTICA BLEDA


Bronasta fibula, sponka v obliki pava, ki so jo l. 1949 izkopali na Pristavi pod Blejskim gradom, spada med najlepše blejske najdbe in sega v 6. ali 7. st. n. št. Pav, ki krasi rajski vrt, predstavlja rajsko ptico in simbolizira vir življenja in bogastva. Originalno najdbo hrani Narodni muzej Slovenije.
V tej ptici so povzeti predkrščanski simboli, trikotnik in krog s piko. 
Trikotnik, antična triada, je prastaro znamenje trojice, povezane v celoto. Krog pa je najpopolnejši lik, simbol večnosti, ker nima ne začetka ne konca. V krogu je pika, število ena, že od starogrških časov osnova vseh števil, znamenje edinosti in s tem najvišjega bitja, čigar moč je ustvarilo vesoljstvo. Ti likovni elementi so bili najdeni tudi drugod po Sloveniji in po svetu. Oskar Kogoj hrani replike najdbe iz Jeruzalema iz 5000 pr. n. št. Kogoj je bil nad podobo blejske ptice in pomenom, ki ga nosi, navdušen, zato jo je predlagal za nagrado za izjemne dosežke podjetja Elan. Tako jo je Elan poklanjal »kot simbol vsega najvišjega in popolnega, v trajno priznanje za delovni napor in za dosežene uspehe v športu«. Med prejemniki so bili Mateja Svet, Bojan Križaj, Ingemar Stenmark …
Stilizirana rajska ptica, oblikovana po arheološki najdbi, je bila izdelana kot zlata sponka. Izdelovali so jo v zlatarstvu Mazzola v Italiji.  

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio