GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
2002

TEHNIČNI PODATKI

kraški kamen 
ročno delo

Deli s prijatelji

Opis izdelka

SKULPTURA KROGLA




Pretresen nad dogodki, povezanimi z 11. septembrom 2001, ko je prišlo do terorističnih napadov v ZDA, je Oskar Kogoj leta 2002 ob obletnici postavil skulpturo – kroglo. Postavil jo je v strugo reke Vipave v neposredni bližini svojega doma.
Krogla (krog) kot razširjena pika simbolizira popolnost, homogenost, odsotnost delitve. Simbolizira tudi čas, nebo, harmonijo, zaščito, večnost, neskončnost … Krog nima ne začetka in ne konca. Božanska ideja, neskončnost, se v popolnosti izraža v krogu in krogli, ki se numerično predstavlja v številu 10, ki simbolizira enost (= 1) v krogu (= 0). Število ena je bilo od nekdaj znamenje edinstva, enotnosti vsega stvarstva, čigar gospodar je en sam vsemogočni Bog. Krog s piko (enico) na sredi je tako simbol neskončnega, večnega Boga.
V sredino krogle je izvrtal luknjico, v katero je dodal vibhuti, sveti prah, ki ga je prinesel iz enega izmed obiskov Indije in Sai Babe. Velikokrat je opazoval, kakšne živali privablja ta skulptura. Vsako leto jo na novo prebarva; tudi prestavil jo je že, saj je visoka in deroča voda premikala rečni material. Pogled nanjo je tako vsakokrat drugačen, tudi zaradi vodostaja reke.    
Simbolika in vibracija, ki jo ima krogla z vibhutijem, se odraža v sporočilu, ki ga je Kogoj želel posredovati ljudem – vsi smo eno!
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio