GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1996

TEHNIČNI PODATKI

100 cm x 325 cm
črn kraški kamen - apnenec 
ročno delo

Deli s prijatelji

Opis izdelka

SKULPTURA NARAYANA - POT REKE 



Stenska skulptura iz dveh plošč črnega kamna je bila središče razstave v Hrvaškem muzeju arhitekture v Zagrebu leta 2001. Razstava je nosila naslov Narayana – pot reke. Oskar Kogoj je skulpturo začel izdelovati že nekaj let pred razstavo in jo je v celoti naredil lastnoročno. Kamen je iz kamnoloma Candida Sgubina v Palkiščah. 
Beseda Narayana izvira iz hinduizma, kjer včasih označuje Višnuja, enega izmed treh vrhovnih božanstev. Označuje naravno pot človeka, ki se rodi in potuje k bogu, torej njegovo življenje na zemlji in potovanje v onostranstvo. Gre za transformacijo človeka in njegovega potovanja od spočetja do ponovnega rojstva ter vse faze človeške sreče, trpljenja in napora. Gre za naravno pot k samozavedanju, da je človek bitje ljubezni in božansko bitje. 
Kogoj je za motiv na kamniti plošči izbral krog s piko in jajce. Prvo označuje boga oz. božjo energijo, kreacijo. Jajce pa simbolizira življenje, rojstvo ali nov začetek. Oblika jajca je energetsko najbolj popolna oblika, ki izhaja iz vibrirajočega se kroga. Hkrati je splošno razširjen prastar simbol, ki ga najdemo skoraj v vseh preprostih in razvitih religijah sveta, v ljudskih izročilih in v različnih svetovnih mitologijah. Jajce je bilo tudi simbol boga Belina.
Plošča je polirana do visokega sijaja z naravno lomljenim robom, ki obkroža celotno ploščo oz. skulpturo. Dodana so tri jajca, ki so vkomponirana v »strugo reke«. Število tri simbolizira troedinega boga, Triglav, Trimožjat, Tribožjat. 
Skulptura danes krasi notranjost hiše Kogojeve starejše hčerke Katjuše, kjer je montirana na steno. 

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio