GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
2002

TEHNIČNI PODATKI

zlato, dragi kamni

ročno delo

cca 12 cm



Deli s prijatelji

Opis izdelka

SONČNA PTICA


Leta 1991 je med arheološkimi raziskavami v župni cerkvi sv. Jurija v Piranu bila najdena bronasta fibula v obliki pava. Pav ima močan, včasih nasprotujoč si simbolni pomen pri vseh kulturah in ljudstvih. Ker je bil pogosto upodobljen in z močnim sporočilom že v predkrščanstvu, ga je prevzelo tudi krščanstvo.

Fibula iz Pirana ni v celoti ohranjena; odlomljena je pahljača (rep) in noge, ki so bile najverjetneje trikotne oblike kot pri blejski ptici. Tudi tukaj je ptica okrašena s krogci s piko v sredini. Krona je zavihana nazaj in najverjetneje ponazarja gibanje. Po Kogojevi interpretaciji gre za smrdokavro, ki mu na Krasu pravijo božji petelinček.

Kogoj opozarja tudi na velik simbolni pomen te ptice. Vsebuje piramido, ki je še nerazrešena skrivnost človeštva. Na primeru te fibule je pav na piramidi in ta ptica je v krščanskem svetu simbol božjega stvarstva, kar je skrivnost prav tako kot piramida. Poleg tega ima ptica znake kroga in pike, kar danes v nanotehnologiji razložimo kot kroženje nevidne energije, ki je tudi del božjega stvarstva, ki je prav tako nerazrešena skrivnost … 
Kogoj jo je oblikoval kot sponko, insignijo za takratno županjo Občine Piran, Vojko Štular. 
Priponka je izdelana iz zlata, z vdelanimi dragimi kamni. Pomanjšana različica se pojavi kot priponka Rajska ptica Pirana iz zlitine ZAMAK, pozlačene z 18 karatnim zlatom.

Sončna ptica Pirana prevzema od antične fibule sporočilo duha, da je človek božansko bitje, ki je že v različnih zgodovinskih obdobjih razvijal svoje sposobnosti v civilizacijah, ki vedno stremijo k izboljšanju človeškega bitja, in prav ta ptica pomeni povezavo človeka z njegovimi najglobljimi vrednotami: v življenju razvijati resnico, pravilno humano delovati, razvijati ljubezen, mir in nenasilje.
Ptica je povezana s človekovim prapočelom in njegovo prazgodovino in je bila povezovalec med zemljo in nebom v človekovi  želji po poletu telesa in duha skozi vsa umetniška in tehnološka iskanja  in upanja k človekovi nesmrtnosti …
Človek, sončna ptica, ki iz teme hrepeni po osvetlitvi, po osvetlitvi samega sebe. Kdo sem jaz? Iz zgodovine naj omenimo Leonarda da Vincija, ki je s svojo željo biti ptica postavil temelje letalstva, in še brata Rusjan, ki sta zaznamovala letalstvo z lastnim letalom prav z mirenskega letališča.
Sončna ptica Pirana je zatorej utemeljeni simbol nad modrim morjem, last zgodovine in znanilec bodočnosti mestne občine Piran, nasproti Evrope, sveta v zlato obdobje miru in kulture človeka.  

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio