GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1997

TEHNIČNI PODATKI

v = 40 cm

kristalin
ročno pihano steklo
Steklarska šola, Rogaška Slatina

Deli s prijatelji

Opis izdelka

SPOMINSKI KELIH IZZIKA GAON



Oskar Kogoj je leta 1983 na svetovnem kongresu v Milanu spoznal Izziko Gaona (1938-1997), ki je bil soustanovitelj in kurator Oddelka za oblikovanje in arhitekturo v sklopu Izraelskega muzeja v Jeruzalemu. Takoj sta se spoprijateljila. Njegova družina je prišla v Jeruzalem med vojno v Sarajevu. V svojem pripovedovanju je večkrat obujal spomin na maršala Tita, kako ga je kot otroka ob neki priložnosti vzel v naročje, kar se mu je zdelo za nekoga, ki je vrhovni poglavar države in vojske, nekaj izjemnega. Njegova družina je potem odšla v Jeruzalem in dobil je priložnost, da je študiral v Italiji, v Firencah, na akademiji za umetnost. Tam je spoznal ogromno prijateljev in pomembnih industrialcev, ki so kasneje pomagali tudi Kogoju pri realizaciji njegovih del.

Izzika Gaon je leta 1990 organiziral v Jeruzalemu razstavo Oskarja Kogoja, na katero so prišli vsi tedanji vodilni možje Slovenije, Milan Kučan, minister za kulturo Capuder, ljubljanski župan Strgar …,  ki so naslednji dan po otvoritvi razstave nadaljevali razgovore s tamkajšnjo vlado glede pomoči ob osamosvojitvi Slovenije. 
Ustanovitelj muzeja in župan mesta Jeruzalem, Teddy Kollek, ki se je kasneje posvetil umetnosti, je pomagal Gaonu zgraditi na zelo strogih temeljih muzej sodobne umetnosti, ki sprejema dela samo izrednih ljudi svetovnega slovesa. Selekcija je bila zelo stroga. Teddy Kollek je na otvoritvi razstave dejal, da so »imeli priložnost gostovati zelo znane oblikovalce, od Le Corbusiera naprej. Vendar vsi ti umetniki so bili takrat že umrli, samo Oskar Kogoj je še živeči, čigar dela razstavljajo«. Ob tej priložnosti so obdarili Kolleka z unikatno skulpturo – menoro, ki so jo izdelali v Steklarski šoli. Oblikoval jo je Kogoj, poklonil pa mu jo je takratni direktor Adrie Airways, Janez Kocijančič. Izraelski muzej je v stalno zbirko sprejel več Kogojevih del (jedilni pribor, steklo, stolček, ciganka, sablja, meč …).
Kogoj in Gaon sta izdelala načrt za ustanovitev mednarodne steklarske šole v Rogaški Slatini. Pobudo so ustavili na Ministrstvu za kulturo.

V spomin na dolgoletno prijateljstvo in uspešno sodelovanje je Kogoj oblikoval spominski kelih s portretom Gaona kot pečatno aplikacijo na čaši. V pecelj je dodal element troedinega boga, tri tridelne obroče. V spodnjem delu peclja je vpihan zračni mehurček, ki ponazarja njegov umetniški duh. Narejena sta bila samo dva kosa; eden je v lasti družine Gaon, drugi je v arhivu Galerije OKND.

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio