GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
2001

TEHNIČNI PODATKI

velika v = 25 cm, 0,4 l
mala v = 18 cm, 0,1 l

kristalin
ročno pihano steklo

Steklarska šola, Rogaška Slatina


Deli s prijatelji

Opis izdelka

STEKLENIČKA PANTEON



Ko je sadjar Tone Pajk iz Vrenske Gorce na Kozjanskem v Steklarski šoli v Rogaški Slatini skušal priti do oblikovalca za njegov lastni projekt, so ga tam napotili k Oskarju Kogoju. Pajk se je nad njegovim dizajnom takoj navdušil.
Steklenička je poimenovana po eni najlepših antičnih stavb v Rimu, ki ima simbolno, energijsko obliko. Krogla, ki se med vibriranjem spremeni v obliko jajca, je preoblikovana tako, da bi se vsebina stekleničke ohranjala.
Manjša steklenička trebušaste oblike z daljšim ozkim vratom, je narejena v karakle (crackle) tehniki, kar daje videz razpokanega stekla. Za stekleničko za žganje neobičajen dodatek je ročaj, ki sega od vratu do spodnjega dela trebušaste stekleničke. Zamašek je okrogle oblike in pozlačen z 18 karatnim zlatom. Stekleničke so bile izdelane v dveh velikostih in polnjene z grenkim likerjem, hruškovim žganjem ali kakšnim drugim žganjem. 
Grenki sadno-zeliščni liker so pridelovali po starem receptu iz orehov, borovnic, brinovih jagod, zelišč in dišav. Hruškovo žganje so destilirali iz starih avtohtonih sort hrušk »tepk«. Med večletnim staranjem žganja so dodali posušene plodove hruške viljamovke, kar daje žganju mehkobo in posebno noto. 
Kolekcija je del prodajnega programa Galerije Oskar Kogoj. 
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio