GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1974

TEHNIČNI PODATKI

duda: v = 6,5 cm, š = 4 cm, d = 7 cm
umetne mase
jensko steklo
industrijska proizvodnja
prototip – ročno delo
Ciciban, Miren


Deli s prijatelji

Opis izdelka

STEKLENIČKA Z DUDO MB




V podjetju Ciciban so se poleg otroških igrač ukvarjali tudi z razvojem opreme za nego in hranjenje otroka. Pri teh potrebščinah je opazna poanta racionalizacije s ciljem doseganja čim večje predmetne uporabnosti. Oskar Kogoj se je z oblikovanjem igrač ukvarjal že med študijem v Benetkah. Ko pa je prvič postal oče, je začel oblikovati tudi izdelke za nego in hranjenje otroka. Na podlagi lastnih izkušenj je oblikoval stekleničko z dudo, ki je bila delno stanjšana v pasu, kar je omogočalo lažji oprijem, in upognjeno dudo oz. cucljem. Za to stekleničko so v podjetju Ciciban zapisali:
»Steklenička z dudo je narejena tako, da je sesanje čisto naravno (kot iz materinih prsi), obenem pa preprečuje motnje, ki se pojavljajo pri umetnem hranjenju: zvijanje v trebuhu in kolcanje, ki ju povzroča prav pretirano požiranje zraka med sesanjem. Steklenička z dudo MB je opremljena s patentiranim ventilom, ki uravnava količino zraka v steklenički in s tem stalno dovajanje mleka. Posledica tega je, da zrakne more priti v dudo. Tako dojenček pije res samo mleko in se pri tem ne utruja. Steklenička z dudo MB je idealna, ker preprečuje motnje, ki nastajajo pri umetnem hranjenju. 
Steklenička je izdelana iz jenskega stekla, ki je higiensko, kvalitetno in odporno proti visoki temperaturi: stekleničko lahko postavimo nad ogenj, takoj zatem pa pod curek mrzle vode. Ostala bo nepoškodovana. Druga izvedba je steklenička iz polistirena, ki je prozoren, nelomljiv in ga lahko steriliziramo. 
Na razpolago so vsi nadomestni deli: steklenička, duda z ventilom, pritrdilni obroč, tesnilna ploščica.«
Prototip je bil razstavljen na BIO 6.
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio