GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1994

TEHNIČNI PODATKI

vaza v = 50 cm, ø = 30 cm
vrtnica d = 

kristalinsko steklo
srebro s pozlato

ročno pihano steklo
ročna obdelava srebra

Steklarska šola, Rogaška Slatina
Fucina Longobarda Mazzola, Videm, Italija


Deli s prijatelji

Opis izdelka

VAZA VRTNICA Z ZLATIMI VRTNICAMI



Po uspešnem sodelovanju z Avditorijem Portorož ob 300 letnici Tartinijevega rojstva leta 1992, je Kogoja leta 1994 povabil k sodelovanju Casinò Portorož, ki je praznoval 30 let delovanja. Kogoj je oblikoval 30 zlatih vrtnic, ki jih je položil v vazo in ji nadel ime Vrtnica, saj je pri njeni obliki izhajal iz cveta vrtnice. Vrtnico je izbral zato, ker Portorož v prevodu pomeni pristanišče rož, čeprav svojega imena ni dobil po rožah ali vrtnicah. (Ime se je razvilo iz imena nekdanje cerkvice Sancta Maria Roxe oz. Santa Maria delle Rose (Sv. Marija Roženvenska), ki je nekoč stala ob morju v bližini Bernardina.) Zlato pa je izbral zato, ker simbolizira obilje, bogastvo. Torej zlata vrtnica, ki privablja s svojo lepoto in obljublja bogastvo, a te lahko tudi zbode. 

V okviru tega projekta je tako nastalo več izdelkov: večja in manjša svetilka Vrtnica ter vaza in kelih oz. manjša vaza Vrtnica. Velika vaza Vrtnica s 30 zlatimi vrtnicami pa je postala simbol obeležitve 30 letnice Casinòja Portorož. Ob dogodku je bil oblikovan tudi plakat (aktivna povezava na plakat).
Vaza je izdelana iz ročno pihanega kobaltno modrega stekla z mehurčki. Izhodišče oblike cveta vrtnice je oblika elipse oz. jajca, ki je simbol življenja in rodovitnosti. V pecelj je umestil valovnico, ki je znamenje večne energije in vibracije in ki na tak način krasi številne njegove steklene izdelke. Zlati lesk vrtnic in globoka modrina stekla je čudovita kontrastna kombinacija, izdelek pa vrhunsko umetniško in obrtniško delo.

Več o simboliki v Kogojevih delih TUKAJ.
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio