GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1994

TEHNIČNI PODATKI

ZAMAK, 18 karatno zlato

industrijska proizvodnja

2 x 1,5 cm



Deli s prijatelji

Opis izdelka

VENETSKA PTICA


Oskar Kogoj se je z Vaško situlo in njenimi upodobitvami srečal že v srednji šoli, kjer je o njej veliko predaval kipar medaljer Stanko Dremelj. Z upodobljenimi likovnimi elementi se je tako srečal že zgodaj, vsebinski pomen pa je spoznal šele ob odkritjih Mateja Bora, Jožka Šavlija, Ivana Tomažiča in drugih raziskovalcev Venetov. Na situli so med drugim upodobljeni konji, vendar eden je drugačen – nad njim je v letu upodobljena ptica, garuda (orel). Šele med obiskovanjem Indije je Kogoj spoznal njegov pomen. Gre za simbol prihajajočega avatarja.
Kogoj je to obliko prenesel v priponko. Po ustanovitvi Sklada za razvoj managementa na Brdu pri Kranju, predhodnika IEDC – Poslovne šole Bled je ustanoviteljica prof. dr. Danica Purg zaprosila Kogoja za oblikovanje znaka, ki bi predstavljal to šolo. On je predlagal to ptico, garudo, ki predstavlja najvišjo stopnjo duhovnosti. 
Ptica v letu je upodobljena z razprtimi krili ob trupu. Ima dolg zavit kljun in veliko oko. Uporablja se kot priponka, na zadnji strani ima iglo in zatič. 

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio