GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0

Ročno izdelano

Izdelano v Sloveniji

100% naravni materiali

Pozlata iz 18 karatnega zlata

Brezplačna poštnina (pri nakupu nad 300€)

Izdelki s certifikatom o avtentočnosti

Brezčasni design s sporočilom

LIPICANEC – KRALJEVI KONJ V MODRI OBLEKI

SIMBOLIKA
Simbol moči, plemenitosti, lepote, dobrote, transformacije, duhovnosti ...

Cena: 8.000,00 €

Količina:

V košarico
V primeru, da trenutno izbranega artikla ni na zalogi, vas bomo kontaktirali.
Dodaj na seznam želja
Deli s prijatelji

Opis izdelka

LIPICANEC – KRALJEVI KONJ V MODRI OBLEKI

Simbol moči, plemenitosti, lepote, dobrote, transformacije, duhovnosti ...

Skulptura (na kamnitem podstavku – 33,5 cm x 31 cm x 14 cm, porcelan, poslikava Sergia Pausiga, poslikava v modro zeleni barvi)


Ni začetka, ni konca ...
Vedno rastemo, se razvijamo in ustvarjamo nove, še lepše stvaritve.
Umetnik in slikar Pausig je obogatil že obstoječe skulpture Lipicanca iz porcelana, ki so dizajn Oskarja Kogoja. Pausig je umetelno dodelane Kogojeve podobe konj nadgradil s prefinjeno barvito figuraliko in jim dal novo likovno dimenzijo z zanj značilnimi florističnimi elementi.
Klasicizem, v čistih belinah, ki ga Kogoj vnaša v svoje bizantinske zlatnine, je sprostitev. Pausig opravi ostalo ... Njegove slike so popolne, ne samo mesenih rastlin, tudi sanjskih živali, ki se v tej vegetaciji utapljajo. Na Kogojeve beline so položena, kot nežna prevleka, ena nad drugo, mladeniška čustva pastelnih barv. Lipicanec je s tem mednarodnim sodelovanjem pridobil na lepoti, plemenitosti in vrednosti.

Lipicanec je duhovni, baletni konj, odlikuje pa ga tudi moč, ki jo ima ta "konj Slovencev”.
Lipicanec – lipicanski konj je avtohtona pasma vročekrvnih konj, ki so najstarejši na svetu. Naši predniki so ga razvili s križanjem kraške avtohtone domače kobile s plemenitimi arabskimi in španskimi žrebci.
BELI KONJ je simbol vseh simbolov in je hkrati za Slovence, evropsko ter svetovno kulturno dediščino še živ primer duhovnosti in odlične živalske moči človeka.
Lipicanskega konja povezujemo z razvojem človeka – od živalske nature do božanskega spoznanja; od ČRNE barve do božanske BELE.
Lipicanec se skoti črne barve in kasneje postane bel. Taka transformacija pomeni preobrazbo človeške, živalske nature v božanskost spoznanja kozmičnih človeških vrednot.
Naši predniki so verjeli, da je beli konj Bog sam ...
Naučili so ga, da v naravni drži stoji na dveh nogah in lovi ravnotežje na dvignjeni tretji nogi, kar bi pomenilo Očeta, Sina in Sv. Duha, TRIGLAV, TRIBOŽJAT. Prav zato je LIPICANEC duhovni konj, uvrščamo pa ga tudi med delovne konje.
V krščanstvu najdemo na celotnem slovenskem narodnostnem prostoru Srednje Evrope mnogo prafar, posvečenih Sv. Juriju na BELEM KONJU (znak zgodnjega krščanstva).
Sv. Jurij premaga zmaja na belem konju, kar pomeni, da mora človek v življenju premagati svoj EGO, postati mora Bog v božjem stvarstvu enosti kozmične zavesti.
Nadvojvoda Karel, vladar notranje Avstrije (Karantanije) je leta 1580 v Lipici na Krasu ustanovil kobilarno. Med najdragocenejšimi konji, ki jih je pripeljal, je bil andaluzijski žrebec Pluta.
Osnovna pasma konjev je domači starodavni beli konj, ki je bil vztrajen, močan in je imel visok korak. Tega so nato križali s španskim in arabskim, zlasti iberskim konjem, pa tudi napolitancem ter polesincem.
Kobilarna je dosegla vrhunec razvoja za časa vladanja cesarja Karla VI. in hčere cesarice Marije Terezije. Na Dunaju je delovala znamenita španska jahalna šola, ustanovljena 1572. leta, ko se prvič pojavi lipicanec. Lipicanec postane plemiški in vojaški konj.
Lipicanec je neopisljiv – ko se pojavi, začara s svojo lepoto, inteligenco, svojo svobodo ter daje vtis Božanskega konja. Naši predniki so hoteli prav to sporočiti našim potomcem. Zatorej ta konj nosi globlje sporočilo, ki lahko pomaga človeku k razvoju in spoznanju samega sebe; spoznati dobroto in lepoto v duhovnosti človeka, ki je UNIVERZUM.
Lipicanec domuje v LIPICI. Njegovo ime izhaja iz prastarega simbola slovenstva – LIPE. Ta je tudi sinonim LEPEGA, BELEGA.
Simbol Slovenije, dobrote in lepote, živalske ljubezni in človeškega duha.

Sodelovanje OSKAR KOGOJ/ SERGIO PAUSIG VEČ SI LAHKO PREBERETE TUKAJ. 
Več o
 SERGIO PAUSIGU.

Izdelek je v darilni embalaži.

DIZAJN OSKAR KOGOJ, ROČNA POSLIKAVA SERGIO PAUSIG.
IZDELEK JE UNIKATNO ROČNO DELO, NAREJEN SAMO 1 KOS!
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio