GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1996

TEHNIČNI PODATKI

grafično oblikovanje

Deli s prijatelji

Opis izdelka

ZAŠČITNI ZNAK VILA "A"



Kultura situl je za Slovence izrednega pomena. Situla je ključ do razumevanja prastarega ljudstva, podobno kot biblija. Vendar dešifriranje je zelo zapleteno. V eni izmed upodobitev je Oskar Kogoj našel tudi stol, ki ni bil namenjen zgolj počivanju, ampak meditiranju (zlasti) duhovnim ljudem oz. tistim, ki so razvijali duhovno življenje. Stol ima identično silhueto kot počivalniki Gondola Oskarja Kogoja, ki jih je oblikoval več let prej, kot je odkril te upodobitve na situlah. Nekatere osebe (moški), upodobljene na teh situlah, nosijo na glavi klobuk s širokim krajcem, ki ga imajo praviloma knezi in dostojanstveniki. Klobuk je znamenje svobode in dostojanstva. Po tej upodobitvi je Kogoj oblikoval klobuk, ki ga je poimenoval Venetski, saj upodobitve na situlah segajo v čas, ko so to območje naseljevali Veneti, predniki Slovencev. 
Kogoj se je dolgo ukvarjal s tem, kaj pomenijo tako široki krajci čez ramena. Ko je bila molitev polna, so naši predniki dobivali pransko energijo preko glave, ki se je nato razlila po celem telesu. 
Klobuk je bil sprva oblikovan za Slovenski oktet, da bi postal kot nekakšen njihov zaščitni znak. Kasneje je oblikoval grafično podobo tega klobuka in jo uporabil kot zaščitni znak za Vilo A v Tržiču, takrat v lasti Uroša Aljančiča. Leta 1997 je imel Kogoj v njej razstavo »Babilon«.
Logotip oz. zaščitni znak je sestavljen iz silhuete t.i. Venetskega klobuka, ki ga Kogoj umesti v zgornjo polovico kroga, pod njo pa veliko tiskano črko A. »A« kot prvo črko abecede, kot začetnico priimka lastnika in kot simbol nekega novega začetka. 
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio