GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
2000

TEHNIČNI PODATKI

parjena hruška, nerjaveče jeklo

104 x 71 x 104 cm

ročno delo (les), industrijska proizvodnja (kovina)


Deli s prijatelji

Opis izdelka

ZIBKA JAJCE


Že pogled v zgodovino nam razkrije, da so ljudje nekoč vedeli, da je potrebno otroka ob rojstvu položiti v jajčasto obliko, da se ublaži stres ob prehodu iz materinega telesa v ta svet. Zato najdemo v zgodovini tudi zibelke jajčastih oblik. Po tem zgledu je Kogoj napravil dizajn za to zibko. 
Kogoj si je ta izdelek zamislil kot več funkcijski kos pohištva in ne zgolj kot del opreme za novorojenčka. Ko pokrov obrnemo, ga lahko uporabljamo kot podlogo za previjanje. Če izdelek fiksiramo in pokrijemo, ga lahko uporabljamo za shranjevanje najrazličnejše vsebine, za družinsko »bogastvo in skrivnosti«. V tem primeru nas spomni na skrinjo, nekoč najpomembnejši kos pohištva. Tako zibelka ni več samo zibelka, ampak kos pohištva, ki ostane z osebo celo življenje … 
Prototip zibelke je narejen iz lepljenega lesa parjene hruške, čeprav bi moral biti narejen v laminatu, vendar je mojster Jože Gärtner, ki se je s tem ukvarjal, pred tem umrl. Izdelavo zibke je nato koordiniral Hrabroslav Perger, s katerim je Oskar Kogoj v tistem času začel sodelovati.   

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio