GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1971

TEHNIČNI PODATKI

les
industrijska proizvodnja
Lipa Ajdovščina

Deli s prijatelji

Opis izdelka

DESKA ZA MESO
Oskar Kogoj se je leta 1971 podal na samostojno pot svobodnega umetnika in oblikovalca. Takrat je odprl tudi svoj atelje oz. studio v Mirnu. Izvedel je, da Lipa išče oblikovalca, zato je sklenil, da se jim predstavi. Najprej ga je sprejel Rihard Stibilj, komercialni direktor, in nato glavni direktor Boštjančič. V delavnicah v Podnanosu so izdelovali kuhinje, v prostorih v Ajdovščini pa kosovno pohištvo. Z njimi je sodeloval v obdobju deset let. Za tehnični razvoj sta bila v tem obdobju zadolžena Čoha in Uršič. Zanje je oblikoval dve kuhinji, mize, kuhinjske stole, počivalnike in program Domus 2000. Posebno naročilo je bila zakonska postelja in tri kuhinje, ki so jih v Lipi izdelali po njegovih zamislih za njegovo zasebno rabo. Ena se nahaja v njegovi hiši, druga krasi Galerijo Oskar Kogoj v Mirnu, tretja je v lasti zasebnega naročnika. Postelja je bila darilo ob njegovi poroki.
Pri oblikovanju kuhinj je Kogoj dodal nekaj manjših elementov, npr. ročaji, deska za meso … Deska za meso s koncentričnimi krogi je bila sestavni del elementa, ki je imel tudi izvlečno desko za testo in žične košare za shranjevanje živil.
Pri deski je izhajal iz koncentričnih krogov, ki jih ustvari kaplja vode, ko pade na gladino, kot krog s piko, ki je simbol boga, kot tibetanski zi … Gre za likovne elemente, ki jih je Kogoj preko likovne teorije in proučevanja arheoloških artefaktov, pojavov v naravi ipd. vnašal v svoja dela. Posebna dekorativna lesena deska je bila namenjena rezanju kruha, sadja, zelenjave, tolčenju mesa … V rezkanih krogih se je zbirala tekočina in odtekala v zbirni žlebiček in podstavljeno posodo. Bila je večnamenska in za tisti čas posebna, polna simbolike, ki je bila med kupci zelo lepo sprejeta. Raziskave, kako tečejo energije v takih oblikah, so bile delane šele kasneje, Kogoj je do teh oblik prihajal intuitivno. 

Več o KUHINJI SIRENA si lahko preberete TUKAJ, o KUHINJI LIPA pa TUKAJ.
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio