GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1979

TEHNIČNI PODATKI

srebrna skulptura 17 cm x 3 cm x 4 cm
priponke d = 2,5 cm

pleksi steklo, srebro, zlato, pozlačena kovina
ročno delo

Fucina Longobarda Mazzola, Videm, Italija


Deli s prijatelji

Opis izdelka

PTICA BRINJEVKA



Okoli leta 1985 je Vladimir Vajda, vodja službe za odnose z javnostmi v Smeltu (1985-88), prišel do Kogoja z željo po simbolu, ki bi jih predstavljal v svetu in ki bi bil učinkovit kot simbol Mediteranskih iger leta 1979 (Adriana – več o tem TUKAJ).
Po temeljitem razmisleku je Kogoj predlagal ptico brinjevko (tudi brinovka), ki se seli pozimi iz mrzlih severnih predelov v naše kraje. Oblikoval jo je že leta 1979. Potovanje te ptice po Evropi in svetu je prepričalo Jožeta Žagarja, direktorja Smelta, da jo je vzel za svojo oz. za simbol Smelta. 

Kasneje so nastali še drugi projekti, v okviru katerih so nastali izdelki, ki jih je podjetje poklanjalo kot poslovno-protokolarna darila, npr. venetski konj, spominski kovanec, steklenica, kozarec. To so bili simboli, ki so spodbujali k resnosti, poštenosti, umetnosti in bistvu človeka. Na splošno so v tistem času direktorji podjetij stremeli k skupnemu dobremu in k temu se moramo danes ponovno vrniti. Smeltova ptica brinjevka je v simbolnem smislu poletela zelo visoko, žal pa se njena zgodba ni uspešno zaključila.
Ptica je prikazana v letu. Prvi kos je bil narejen iz slonove kosti kot skulptura, kasneje tudi vzorec iz pleksi stekla. Kot darila so poklanjali skulpture iz srebra, manjše so izdelovali v obliki priponk, narejena je bila grafična podoba, upodobljena je bila tudi na kovancu.
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio