GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0

Ročno izdelano

Izdelano v Sloveniji

100% naravni materiali

Pozlata iz 18 karatnega zlata

Brezplačna poštnina (pri nakupu nad 300€)

Izdelki s certifikatom o avtentočnosti

Brezčasni design s sporočilom

IGRALO TRIGLAV – HOP V LUKNJO

OPCIJE


Cena: 75,00 €

Količina:

V košarico
V primeru, da trenutno izbranega artikla ni na zalogi, vas bomo kontaktirali.
Dodaj na seznam želja
Deli s prijatelji

Opis izdelka

IGRALO TRIGLAV – HOP V LUKNJO

(21,5 cm x 1 cm x 10 cm, orehov les)

Tri luknje v obliki Triglava so stara slovenska znamenitost – TRIMUŽJAT (tri možje), najdena v prazgodovini Slovencev ali Venetov, naših davnih prednikov. Kroglica mora zadeti luknjo, s tem nastane spoj med človekom in Bogom. Igra je namenjena otrokom in odraslim ter pomaga pri razvoju motoričnih sposobnosti in sposobnosti spoznavanja ter pri sproščanju notranje napetosti.

VSAK IZELEK JE UNIKATEN IN PO STRUKTURI LESA DRUGAČEN, ZARADI NARAVE LESA!
SLIKE SO SIMBOLIČNE.

IZDELEK JE ROČNO DELO!

---------------------------------------

Na prvi pogled zelo enostavna igrača omogoča otroku, da razvija svoje motorične sposobnosti in krepi koordinacijo gibov, predvsem koordinacijo oko-roka. Oskar Kogoj je pri obliki izhajal iz starih igrač, kjer se je lovilo žogico v en obroč. Kogoj je dodal svoji različici še dve odprtini in tako vnesel v igračo simbol števila 3 (Triglav, Trimužijat, Tribožjat). Osnovni del igrače se drži v roki, s hitrim premikanjem pa se skuša uloviti kroglico, ki je pripeta na vrvici, spraviti skozi eno izmed lukenj. Dolžina vrvice se krajša z vsakim »zadetkom«, kar omogoča lažje nadaljevanje igre. To je zabavna igra za otroke in odrasle. Spodbuja razvoj motoričnih in kognitivnih sposobnosti ter pomaga pri sproščanju stresa.
Otrok se v obdobju od 2. do 6. leta intenzivno osvobaja spon percepcije in zahaja v svet imaginativnosti, toda njegovo mišljenje je še vedno konkretno, fenomenalno, egocentrično in animistično. Igrače tega obdobja so zelo različne, najpogosteje pa srečamo razne živali iz pliša, prevozna sredstva (vlake, avtomobile, letala), žoge, slikanice, sestavljanke itd. Pretežno za to obdobje so v Cicibanu razvili vrsto igrač: Babilonski stolp, Družino, Jajce, Uro, Sibiličen vlak, Hop v luknjo in Rdeči objekt. Poslednji dve sta primerni celo za operativno fazo otrokovega mišljenja (od 7. do 11. leta) in spadata oziroma omogočata socialno igro, ki razvija in utrjuje osnovna pravila življenja oziroma vključevanja posameznika v družbo.

Kogoj je v podjetju Ciciban sodeloval s psihologom Andrejem Frančeškinom, ki je raziskoval pomen in vlogo otroških igrač, ter analiziral in utemeljeval njegove igrače. Oba sta se udeležila kongresa ICSID (International Council of Societies of Industrial Designers) v Moskvi, l. 1975 in imela referat Oblikovanje za otroke. V skrajšani obliki je članek izšel v ruski reviji Tehničeskaja estetika (1977) ter v Industrial design (1977).

Kogojeve igrače so bile tudi nagrajene:
BIO 6, 1975: častna nagrada: Lesene in plastične igrače (Raglja, Družina, Hop v luknjo, Katjuše, Klik-klak, Krogla za šivanje, Ropotuljice, Skiro Ciciban, Steklenice za dojenje, Ura, Vijak vtikač, Vlak Ciciban, Žogi, Aspirator, Duda za igro), oblikovalec: Oskar Kogoj, Jugoslavija.BIO 7, 1977: pohvala: Žogi, oblikovalec: Oskar Kogoj; proizvajalec: Ciciban, tovarna obutve in otroških potrebščin, Miren pri Novi Gorici, Jugoslavija.

Več o izdelku in slikovnem gradivu Kogojevega oblikovanja igrač si lahko pogledate tukaj!

IZDELEK JE ROČNO DELO!

Sorodni izdelki

© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio