GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
2002

TEHNIČNI PODATKI

v = 12 cm
ø = 9 cm

les (bukov, smrekov, jesenov, orehov)
urni mehanizem

ročno delo


Deli s prijatelji

Opis izdelka

NAMIZNA URA JAJCE



Jajce, iz katerega vse izhaja in se vrača vanj, nam nekako odmerja naše obdobje življenja in hkrati opominja na neskončnost bivanja, večno življenje. Tako nam tudi ura, ki nas opozarja na minljivost, hkrati kaže večnost, večno kroženje, začetek, konec in ponovni začetek. 
Jajce, ki je bilo že pred antiko najpopolnejša oblika na Zemlji, pomeni aum ali praobliko, primarno vibracijo, ki je osnova vsakršnega izgovarjanja. Pojavlja se v vseh zemeljskih kraljestvih, tudi v mineralnem (npr. reka obliko kamna, ki se izlušči iz skale, spremeni v jajčasto). Na njem oblikovno temeljijo nekateri plodovi in številni predmeti, ki so nastali že v antiki.
Simbol jajce ima za Kogoja izredno velik pomen. Iz jajca vse nastaja, simbolizira ponovno rojstvo ali nov začetek. In vanj se vse združuje. Krhkost jajca nas opozarja, da je treba ustvarjalno energijo skrbno negovati. Nova stvar se bo vsak čas izvalila iz lupine, ta lupina pa je naša podzavest. Kozmična sevanja iz jajčne oblike so zdravilna in samoohranilna. To so verjeli že v antičnih časih, saj so v amforah v obliki jajca shranjevali jedilna olja, vina, eterična olja … Oblika jajca je energetsko najbolj popolna oblika, ki izhaja iz vibrirajočega se kroga. Hkrati je splošno razširjen prastar simbol, ki ga najdemo skoraj v vseh preprostih in razvitih religijah sveta, v ljudskih izročilih in v različnih svetovnih mitologijah. Jajce ali lingam predstavlja simbol življenja, vstajenja, rodovitnosti, varnosti, ustvarjalnosti, upanja, aktivnosti, uspeh …
Ta projekt je nekako nadaljevanje zgodbe o jajcu – na ta način je nastala:
ZIBKA JAJCE ,
SODČEK ZLATI LINGAM,
HRANILNIK JAJCE ...
Ura oz. leseno jajce je postavljeno pokončno in na spodnjem delu prirezano, da lahko stoji. Na sredi, na najširšem delu jajčka je vstavljen majhen urni mehanizem.
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio