GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
2001

TEHNIČNI PODATKI

v = 48 cm, 3 l

les (bukov, smrekov, jesenov, orehov)
nerjaveča kovina

ročno delo


Deli s prijatelji

Opis izdelka

SODČEK ZLATI LINGAM



Napolnjuje naj ga medica, zdravilno zeliščno žganje ali naravno vino, pridelano po stari slovenski tradiciji. Lingam je jajce in vzhodno ime zanj, pomeni pa božansko bitje, zato ga je umetnik prenesel v slovensko dimenzijo. Kovinsko jajce je oblekel v les. Naravne, preproste oblike se povezujejo v celoto. Oblika je energija, oblika je narava, narava je božje stvarstvo.
Jajce, ki je bilo že pred antiko najpopolnejša oblika na Zemlji, pomeni aum ali praobliko, primarno vibracijo, ki je osnova vsakršnega izgovarjanja. Pojavlja se v vseh zemeljskih kraljestvih, tudi v mineralnem (npr. reka obliko kamna, ki se izlušči iz skale, spremeni v jajčasto). Na njem oblikovno temeljijo nekateri plodovi in številni predmeti, ki so nastali že v antiki.
Simbol jajce ima za Kogoja izredno velik pomen. Iz jajca vse nastaja, simbolizira ponovno rojstvo ali nov začetek. In vanj se vse združuje. Krhkost jajca nas opozarja, da je treba ustvarjalno energijo skrbno negovati. Nova stvar se bo vsak čas izvalila iz lupine, ta lupina pa je naša podzavest. Kozmična sevanja iz jajčne oblike so zdravilna in samoohranilna. To so verjeli že v antičnih časih, saj so v amforah v obliki jajca shranjevali jedilna olja, vina, eterična olja … Oblika jajca je energetsko najbolj popolna oblika, ki izhaja iz vibrirajočega se kroga. Hkrati je splošno razširjen prastar simbol, ki ga najdemo skoraj v vseh preprostih in razvitih religijah sveta, v ljudskih izročilih in v različnih svetovnih mitologijah. Jajce ali lingam predstavlja simbol življenja, vstajenja, rodovitnosti, varnosti, ustvarjalnosti, upanja, aktivnosti, uspeh …
Ta projekt je nekako nadaljevanje zgodbe o jajcu – na ta način je nastala:
ZIBKA JAJCE ,
HRANILNIK JAJCE,
NAMIZNA URA JAJCE ...
Sodček stoji dvignjen na podstavku na široki osi, ki mu hkrati omogoča tudi vrtenje. Na spodnjem delu ima pipo, na vrhu pa odprtino s pokrovčkom na zavoj, kjer se natoči vsebina. Sodček se lahko sname s podstavka in se ga opere. Izdelovali so ga v različnih velikostih oz. volumnih – 3, 5 ali 7 litrske. Je del trenutne prodajne ponudbe Galerije Oskar Kogoj. 
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio